Sve se češće krade stari papir iz spremnika "Čistoće"

Sve se češće krade stari papir iz spremnika "Čistoće"

Foto: Arhiva

KRAĐA starog papira iz spremnika zagrebačke Čistoće česta su pojava, a njen broj isključivo ovisi o otkupnoj cijeni papira na tržištu. Što je skuplji papir to se više krade. Glasnogovornik zagrebačke Čistoće Vinko Vučić izvijestio je da se sadašnje otkupne cijene kreću oko 20 lipa po kilogramu, pa je prošle godine evidentirano i manje krađa.

"Količina skupljenog papira u 2012. godini u odnosu na 2011. godinu kad su jako učestale krađe papira porasla je za 75,6%, a također rastu i u posljednja tri mjeseca", rekao je Vučić. Bez obzira na manje krađa, Čistoća ima troškove popravka oštećenih kontejnera, čišćenja i nepotrebnog rada, ističe Vučić.
 
"Nastalu štetu plaćaju svi građani Grada Zagreba, pa i ovom prilikom pozivamo građane da obavezno dojave policiji kada vide da se krade papir iz kontejnera", rekao je Vučić. Policija je prošle godine registrirala 21 krađu, potvrdio nam je Zlatko Ancić iz zagrebačke policije.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Kako se radi o krađi gdje je vrijednost ukradene stvari mala, tada se ne radi o kaznenom djelu čiji se progon vrši po službenoj dužnosti. Podatke o počiniteljima policijski službenici dostavljaju oštećeniku zbog pravne mogućnosti nastavka kaznenog progona po privatnoj tužbi", objasnio je Ancić. Vučić kaže da je rješenje da prerađivači papir otkupljuju samo od ovlaštenih skupljača.
 
"Može se pretpostaviti da otkupljujući papir od neovlaštenih skupljača krše zakonske propise. Stoga će cijela situacija biti jasnija ako državna inspekcija ispita o čemu se tu radi", kazao je Vučić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara