Švedska: Elektronska cigareta je lijek

Švedska: Elektronska cigareta je lijek

Foto: Hina

SVAKA elektronska cigareta koja sadrži nikotin je lijek, ocijenila je danas švedska pravosudna uprava i kao takve se ne mogu prodavati bez dozvole Nacionalne agencije za lijekove.

"Činjenica da se proizvod ne koristi isključivo u medicinske svrhe, ne uskraćuje mu definiciju lijeka", smatra Prizivni upravni sud Stockholma.

"Farmakološka svojstva proizvoda su dokazana jer se aktivni nikotin može koristiti za liječenje ovisnosti o duhanu", precizira sud. Proizvod je i dalje zabranjen u zemlji.

"Danas elektonske cigarete nisu dozvoljene i ne mogu se legalno prodavati", objasnio je glasnogovornik Nacionalne agencije za lijekove Martin Burman koji je zadovljan presudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Moguće je da ćemo dozvoliti elektronske cigarete u medicinske svrhe", dodao je.

Jedna tvrtka s juga Švedske tužila je zdravstvene vlasti kako bi postigla poništenje zabrane prodaje elekronskih cigareta koje sadrže nikotin.

Propisi o elektronskim cigaretama se brzo mijenjaju i jako razlikuju ovisno o zemlji u Europi, od ukidanja bilo kakvog ograničenja u Portugalu, do zabrane u Švicarskoj.

U Francuskoj gdje ju ne smatraju lijekom, četvrtina osoba starih između 15 i 75 godina, ili oko 1,3 milijuna osoba je izjavilo da su probali elektronsku cigaretu, a oko 3 posto ju redovno koristi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara