Svi izlaze iz recesije, osim Hrvatske i Ukrajine

Svi izlaze iz recesije, osim Hrvatske i Ukrajine

Montaža: Index

"HRVATSKA je jedina tranzicijska zemlja, uz krizom pogođenu Ukrajinu, koja će i ove godine ostati u recesiji", navodi se u najnovijm procjenama Europske banke za obnovu i razvoj.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u siječnju je objavila procjenu u kojoj je prognoziran rast BDP-a od 1%, no sada je banka snizila prognozu, te u 2014. očekuje pad BDP-a od 0,5%.
 
EBRD u prognozama navodi poznate probleme hrvatskog gospodarstva kao što su nedovoljna konkurentnost, veliki javni sektor te loša poslovna klima.
 
Osim toga, navodi se i porast "loših kredita" iznad razine od 15%.
 
U izvješću se navodi i ulazak Hrvatske u proceduru za smanjenje prekomjernog deficita, a procjena kretanja BDP-a temelji se na izostanku pokretača rasta. Ipak, navode da bi Hrvatsko gospodarstvo moglo započeti rast u 2015. godini.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Osnovni pokretači rasta iduće godine trebali bi biti povoljnije vanjsko okruženje i povlačenje sredstava iz EU fondova.
 
Za razliku od Hrvatske, srednja Europa je u mnogo boljoj situaciji, zahvaljujući oporavku potražnje iz eurozone. Nezaposlenost je u padu, inflacija na povijesno najnižim razinama, a bilježi se i porast realnih plaća u većini zemalja, što bi moglo rezultirati porastom osobne potrošnje.
 
Realne stope rasta BDP-a (Izvor: EBRD) 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara