Svjetska zdravstvena organizacija: Raste smrtnost od ebole

Foto: Wikipedia

DOSADAŠNJA smrtnost od ebole u najgoroj epidemiji ove bolesti do sada nije tako ekstremna kao ranije, ali stručnjaci očekuju da će na kraju pokazati da nije manje opasna. Najnovije brojke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju 1603 slučaja ebole u zapadnoafričkoj epidemiji i 887 umrlih što znači da je postotak smrtnosti nešto preko 55 posto.

Epidemija sazrijeva

To je znatno ispod 78,5 posto prosječne smrtnosti u 14 posljednjih epidemija istoga virusa nazvanog Zairski soj prema bivšem imenu Demokratske Republike Kongo gdje je prvi put otrkiven 1976. U nekim epidemijama stopa smrtnosti je bila do 90 posto, prema podatcima WHO-a.

Stručnjaci kažu kako bi postotak smrtnosti mogao rasti tijekom bolesti.

"Ovo je dijelom statističko pitanje prikupljanja smrtnosti, a isto tako dijelom je riječ o sazrijevanju epidemije", rekao je Derek Gatherer, virolog na Britanskom sveučilištu u Lancasteru koji prati epidemiju od njezina izbijanja u veljači.

Stopa do 80 posto

"Što se budemo više bližili završetku epidemije to ćemo više očekivati da stopa smrtnosti odgovara prosjeku zairske ebole od 80 posto", rekao je on Reutersu.

Eboli treba i mjesec dana da ubije svoje žrtve, rekao je Ben Neumann, stručnjak za viruse na britanskom Sveučilištu Reading.

Smrtnost je u Gvineji, gdje je zaraza prvo otkrivena, dostigla 74 posto. Ukupna smrtnost epidemije je snižena nižim stopama smrtnosti u zemljama koje su kasnije pogođene: 54 posto u Liberiji i oko 42 posto u Sijera Leoneu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara