Svjetsko gospodarstvo u 2013.: Italija će odvući Europu u novu krizu, Rusija će učiniti sve da ponovno uspostavi SSSR

Svjetsko gospodarstvo u 2013.: Italija će odvući Europu u novu krizu, Rusija će učiniti sve da ponovno uspostavi SSSR

Ilustracija: AFP

ANALITIČARI američke investicijske banke "Morgan Stanley" za sljedeću godinu prognoziraju 17 "makroiznenađenja" koja će potresti svjetska tržišta i u potpunosti promijeniti poredak u svjetskoj ekonomiji. Iduća bi godina mogla biti "infarktna" za brojne i investitore - u svjetsko gospodarstvo vratit će se inflacija, rast cijena dovest će do novih nemira, a kao "pobjednik" će isplivati Japan.

Morgan Stanley već 30 godina u prosincu objavljuje scenarije makroekonomskih događaja koji mogu začuditi i uznemiriti sudionike na tržištu, a ocjenjuju da je vjerojatnost da se oni i obistine čak 50 posto. Ovo je njihovih 17 makroiznenađenja:

1. Taman kada ste pomislili da je "mrtva", inflacija se vraća

Inflaciju bi sljedeće godine mogla potaknuti kombinacija nove suše diljem svijeta (koja će limitirati poljoprivrednu proizvodnju), snažan rast (snažniji od očekivanog) ekonomija Kine i SAD-a te napuhavanje bilancu Europske središnje banke.

2. Otkazivanje dugova

Opraštanje dugova bankama u SAD-u, Japanu i Velikoj Britaniji moglo bi rezultirati pozitivnim reakcijama agencija za kreditne rejtinge, ali bi moglo razljutiti dioničare.

3. SAD će potonuti u "fiskalnu provaliju"

Američki političari neće se uspjeti dogovoriti o smanjenju proračunskog deficita i SAD će na početku 2013. godine početi padati u "fiskalnu provaliju". Reakcija tržišta koje će strmoglavo početi padati, međutim, prisilit će demokrate i republikance da brzo postignu sporazum, nakon čega će ekonomsko povjerenje odmah početi rasti, kao i investicijska aktivnost, a to će također ubrzano popraviti situacija na tržištu rada.

4. Porezi na nekretnine u SAD-u

Novi porezi na nekretnine u Sjedinjenim Američkim Državama mogli bi smanjiti postotak kupaca novih nekretnina te oslabiti tržište nekretninama u SAD-u.

5. Japanska središnja banka počet će agresivnu borbu protiv jačanja tečaja jena

Jači jen poskupio bi japanske proizvode te smanjio konkurentnost i izvoz pa će dio strategije kako obuzdati rast jena biti kupnja državnih obveznica zemalja eurozone koje su pogođene dužničkom krizom prije nego što obveznice pođe kupovati Europska središnja banka.

6. Japanska središnja banka kupuje obveznice ESM-a

Očekuje se da će središnja banka Japana, dok ECB bude čekala da Španjolska zatraži pomoć iz antikriznog fonda ESM, kupovati obveznice tog fonda i visokoprinosne obveznice zemalja središnje Europe i postati glavni kreditor eurozone.

7. Izbori u Italiji izazvat će novu krizu u cijeloj Europi

Kampanja prije prijevremenih izbora u Italiji, koji će se vjerojatno održati u veljači, odvija se uz žestoke kritike mjera stroge proračunske štednje, što plaši investitore da bi Rim mogao napustiti euro i vratiti liru. Panika na tržištu prisilit će Italiju da se obrati za pomoć iz fonda spasa eurozone i, kao rezultat, Italija, a ne Španjolska, daje znak za početak programa ECB za kupnju obveznica. Za investitore će, međutim, ta odluka stići prekasno, oni će rasprodavati euro i vrijednosne papire rubnih članica eurozone. Italija će na taj način biti pokretač nove krize, predviđaju u Morgan Stanleyu.

8. Umjesto "Grexita" stiže "Brixit"

U Velikoj Britaniji sve je jači otpor prema Europskoj uniji. To je investitorima velika briga, a u Morgan Stanleyu smatraju da je vjerojatnost izlaska Velike Britanije iz EU sada puno veća od one da će eurozonu i Uniju napustiti Grčka ili neka druga mediteranska zemlja.

9. Ujedinjeno Kraljevstvo odustaje od borbe protiv inflacije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pragmatičnost i politički pritisci natjerat će britansku središnju banku da napusti napore za održavanje inflacije ispod 2 posto, kako bi pomogla ekonomiji i zadržala niske kamatne stope.

10. Recesija se vraća u Australiju

Stručnjaci poput Dylana Gricea već su napominjali da bi se ovako nešto moglo dogoditi. Nakon 21 godine, recesija će se ponovno vratiti u Australiju.

11. Brzorastuće ekonomije na krivom putu

Brzorastuće svjetske ekonomije nastavit će s koncentriranjem na izvoz i investiranje u rast putem trgovine s inozemstvom, dok će zanemariti nužne strukturalne promjene koje su nužne da bi se osigurao dugogodišnji gospodarski rast.

12. Kineska "šok-terapija"

Kineske vlasti, neočekivano za sve, odlučit će da u ranom stadiju ekonomskog pada poduzmu šok-terapiju i snažno pooštre financijske uvjete u zemlji, što će dovesti do zamrzavanja likvidnosti u bankarskom sustavu, oštrog ograničavanja kreditiranja. To će pak uzrokovati seriju bankrota poduzeća i ljudi koji neće moći vraćati kredite.

13. Nagli rast produktivnosti u Aziji

Osim u Japanu, političke reforme diljem Azije dovest će do značajnog porasta produktivnosti u regiji, što će se u konačnici manifestirati u višim korporativnim profitima.

14. Meksiko će napokon dočekati "svoj trenutak"

Nova vlast u Meksiku pobrinut će se da sva sredstva dobivena na tržištu naftom i plinom budu iskorištena za unapređivanje socijalne politike.

15. Smjena vlasti još će više ojačati Brazil

Predsjednica Brazila Dilma Rousseff nastavit će realizaciju ambicioznog programa gradnje infrastrukture u šestoj po veličini ekonomiji na svijetu. To će dovesti do porasta investiranja u tu zemlju, kao i do snažnog jačanja brazilske valute reala.

16. Turska nastavlja s "dosadnom" monetarnom politikom

Turska nacionalna banka "izdvojit" će nekonvencionalna" sredstva iz svoje monetarne politike, ali i dalje neće uspjeti spasiti svoju ekonomiju. Pred turskom ekonomijom su i dalje crne prognoze.

6. Povratak u SSSR

U Rusiji predsjednik Vladimir Putin uspješno mami Ukrajinu u Euroazijsku carinsku uniju u zamjenu za povoljne isporuke ruskih energenata. Vrata se Europske unije za ukrajinske vlasti zatvaraju jer je nemoguće istodobno biti član obje političke strukture. Postsovjetski prostor – Rusija, Ukrajina, Bjelorusija i Kazahstan – opet su zajedno, pod vodstvom "cara Putina".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara