Swiss Leaks: Dok drugi pokreću istrage, u Hrvatskoj nitko neće maknuti prstom

Swiss Leaks: Dok drugi pokreću istrage, u Hrvatskoj nitko neće maknuti prstom

Screenshot: icij.org, Facebook

NAJPOZNATIJI svjetski mediji, koji uključuju Guardian, Le Monde, BBC objavili su veliku priču Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) o globalnim utajivačima poreza kroz privatne račune švicarske banke HSBC.

> Mutni poslovi "teški" 100 milijardi dolara: Bankarski div HSBC poslovao s diktatorima, ali i s Hrvatima

Riječ je o čvrstim dokazima da je svjetska elita skrivala novac od poreznih tijela u matičnim državama kroz privatne račune u Švicarskoj čiji su bankari zakonom obvezani na čuvanje tajni. Materijali objavljeni na stranicama Konzorcija sadrže podatke o oko 30,000 računa na kojima je pohranjeno oko 120 milijardi dolara.

Jedini hrvatski novinar uključen u Swiss leaks: Ne vjerujem da će u Hrvatskoj itko maknuti prstom

Saša Leković, istraživački je novinar i član međunarodne ekipe novinara koja otkriva velike financijske afere poznatih i bogatih. Leković je jedini hrvatski novinar koji je radio na velikoj aferi Swiss leaks.

Što je Swiss leaks?

Projekt ICIJ-a poznat pod nazivom "Swiss Leaks", čije su prve priče objavljene proteklog vikenda, svojevrsni je nastavak projekta poznatog pod imenom "OffShore Leaks" čije prve priče su objavljene prije godinu i pol dana.

Koja je razlika između Swiss leaksa i OffShore Leaksa?
 
Za razliku od prethodnog projekta u kojem su otkrivene nezakonitosti posredstvom offshore kompanija u ovom projektu otkrivaju se tajni računi koji su služili ili još služe za izbjegavanje plaćanja poreza. U suštini, u oba slučaja riječ je o kriminalu, a nerijetko se na oba popisa klijenata pojavljuju i iste osobe.

Kako je krenula istraga o računima?
 
Ovaj puta tisuće dokumenata koji su omogućili početak istrage nije novinarima dostavila anonimna osoba i dokumenti nisu dostavljeni izravno u sjedište ICIJ-a u Washingtonu nego u redakciju pariškog lista Le Monde. Kako je Le Monde jedna od velikih svjetskih redakcija koja je surađivala sa ICIJ-em i projektu "OffShore Leaks" iz pariške redakcije kontaktirali su čelne ljude ICIJ-a.

Tko je sve sudjelovao u projektu?
 
U projektu "Offshore Leaks" sudjelovalo  je stotinjak novinara iz više od 60 zemalja. Ovaj puta uključeno je, do sada, više od 140 novinara iz gotovo 50 zemalja. Organizacija istraživanja i objavljivanja priča funkcionira na način da svaka redakcija i svaki novinar ponaosob koji se uključuje u projekt potpisuje ugovor sa ICIJ-em koji jamči da će se svi pridržavati najviših profesionalnih standarda i ne možete postati dio ekipe ukoliko vas iz ICIJ-a ne pozovu na temelju vašeg ranijeg novinarskog rada i ugleda među kolegicama i kolegama, istaknutim članovima ICIJ-a.

Ja sam jedini novinar iz Hrvatske uključen u oba projekta. Radim na pričama, zajedno sa kolegama iz drugih zemalja, a kada budu spremne priče vezane za Hrvatsku bit će objavljene na web stranici Centra za istraživačko novinarstvo i ponuđene besplatno na objavu svim redakcijama.

Dobivaju li novinari prijetnje, kakve?

I ovaj put objava priča počela je u najpoznatijim svjetskim medijima i uključila je svjetski poznata imena poreznih utajivača kako bi privukla opću pažnju i "amortizirala" eventualne pokušaje zataškavanja skandala i onemogućavanje manjih medija da objave svoje priče.
 
Ne znam da je bilo prijetnji. Jedno od pravila u ovakvim projektima je da nitko od novinara koji sudjeluju ne izlaze ni sa kakvim informacijama dok ne budu objavljene priče, a priče se prvo i objavljuju u najpoznatijim medijima i o najvećim igračima kako bi se onemogućili pritisci. A kad bi netko i stisnuo nekog novinara da nešto ne objavi objavili bi to mi ostali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Što očekujete od ovakvih objava? Hoće li institucije reagirati?

U nekim zemljama su već pokrenute istrage a negdje je burno i u političkim vrhovima (U Velikoj Britaniji, npr.). Ne vjerujem da će u Hrvatskoj itko maknuti prstom. Uostalom, prošla je godina i pol od kada sam objavio četiri priče u projektu Offshore Leaks pa se nije ništa dogodilo.
 
BALKANSKA KLIJENTELA

Hrvatska

Na stranici ICIJ-a, gdje se javnost može informirati o računima otvorenima između 1996. i 2007. godine, Hrvatska drži 128. poziciju na listi od 203 nacije. Iako vlasnici računa nisu imenovani, HSBC je omogućio utaju poreza za 37 osoba povezanih s Hrvatskom koje su na 77 računa ukupno sakrile oko 33.2 milijuna dolara. Najveća pojedinačna količina novca kojeg je utajio klijent povezan s Hrvatskom je 10,7 milijuna dolara, a od ukupnog broja njih 27 posto posjeduje hrvatsku putovnicu. Nešto gore kotira Srbija, koja je zauzela 121. mjesto s 93 bankovna računa raspodijeljenih između 38 klijenata od kojih 13 posto ima srpsku putovnicu. Najveći iznos povezan s klijentom iz Srbije iznosi 11.1 milijun dolara.Bosna i Hercegovina je zauzela 162. poziciju po količini novca pohranjenoj na "crnim računima". Riječ je o 9 računa i sedam klijenata koji su ukupno sakrili 4.3 milijuna dolara. Zanimljivo, najveći pojedinačni iznos povezan s BiH iznosi 3.8 milijuna dolara, a 29 posto korisnika usluge utaje poreza ima bosanskohercegovačku putovnicu.Zlatni lanac

Prema pisanju Bloomberga, HSBC je jedna od nekolicine banaka kojima prijeti kazneni progon zbog skrivanja imena klijenata među kojima su pripadnici narko kartela, trgovci oružjem i "krvavim dijamantima". 

Među ljudima koji su koristili protuzakonite usluge HSBC-a su pripadnici kraljevskih obitelji, osuđeni dileri kokaina, veleposlanici, osumnjičeni za terorizam, visoki državni dužnosnici, poznati glumci, pjevači i vrhunski sportaši.Od zvučnijih imena, tu je politički operativac pokojnog haićanskog predsjednika Jean-Claude "Baby Doc" Duvaliera koji  je pobjegao iz domovine nakon optužbi da je pronevjerio stotine milijuna dolara. Zatim bjegunci od zakona poput preprodavača dijamanata Mozesa Victora Koniga i Kennetha Lee Akselroda čija se imena nalaze na listi Interpola.

Među klijentima je i oligarh Gennadij Timčenko, bliski prijatelj ruskog predsjednika Putina koji se našao na listi sankcija Sjedinjenih Američkih Država.

Od mnogobrojnih imena iz svijeta zabave, pomalo začuđuje da se na listi našlo i ono Davida Bowieja, koji je državljanin Švicarske i čiji glasnogovornik nije odgovorio na zahtjev za komentar Bloomberga.

Tu su i glumac Christian Slater, model Elle MacPherson, vozači formule 1 Heikki Kovalainen i Fernando Alonso, nogometaš Diego Forlán, glumica Joan Collins, marokanski kralj Mohammed VI., jordanski kralj Abdullah II., motociklist Valentino Rossi i drugi.

ICIJ otkriva i vezu između financiranja Al-Kaide i HSBC-a. Prema pisanju Radio Sarajeva, u prostorijama Benevolence International Foundation u BiH je navodno pronađena lista financijera Al-Kaide koji su račune imali u HSBC-u, a koju je pokojni Osama bin Laden zvao "zlatni lanac".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara