T7 Vis: Habuš i HNS namjerno mjesecima opstruiraju početak obrade otpada u našoj tvornici

T7 Vis: Habuš i HNS namjerno mjesecima opstruiraju početak obrade otpada u našoj tvornici

Foto: Željko Hajdinjak/Cropix

UKOLIKO se gradu Varaždinu dogodi scenarij iz Napulja, gdje su tone komunalnog otpada doslovno zatrpale ulice grada, bit će to isključivo zbog višemjesečnog politiziranja i političkog revanšizma aktualne gradske vlasti koja, na ćelu s gradonačelnikom Goranom Habušem, namjerno opstruira početak obrade otpada u tvornici za mehaničko-biološku obradu otpada "Ekotime MBO" - zaključak je to konferencije za medije koju je danas održala tvrtka T7 VIS.

"Grad Varaždin je od „grada kulture“ u sedam godina postao „grad slučaj“ zbog sada već alarmantnog problema s nezakonitim odlaganjem i „baliranjem“ komunalnog otpada na privremenoj i ilegalnoj deponiji u Brezju na ulasku u Varaždin, inače vodozaštitnom području i arheološkom lokalitetu. Na tom je deponiju do danas ilegalno odloženo oko 120.000 tona otpada skupljenog tijekom proteklih sedam godina i u tu svrhu, na teret građana, nepotrebno "bačeno" preko 60 milijuna kuna.

Situacija je dovedena do apsurda nakon što je varaždinski gradonačelnik i nakon rješenja više inspektorice za zaštitu okoliša, kojim se gradskoj komunalnoj tvrtki Varkom d.d. i Gradu Varaždinu zabranjuje dovoziti, obrađivati i skladištiti otpad na „privremenoj“ lokaciji Brezje, odlučio da i dalje, usprkos važećim i obvezujućim ugovorima Grada Varaždina i Varkoma s tvrtkom T7 VIS d.o.o. o interventnoj obradi otpada u MBO tvornici te usprkos kaznenoj odgovornosti zbog zagađivanja
okoliša i flagrantnog kršenja zakona, ne želi odobriti isporuku otpada u navedenu tvornicu.

Naime, MBO tvornica, koja je izgrađena upravo u svrhu saniranja gorućeg komunalnog problema u Gradu Varaždinu i to na samo 400 metara udaljenosti od varaždinskog ilegalnog odlagališta, posjeduje tehnologiju za potpunu i konačnu obradu otpada bez posljedica za okoliš kao i sve potrebne dozvole i svu adekvatnu dokumentaciju za početak rada. Međutim, varaždinski gradonačelnik i dalje ne želi odobriti odvoz otpada u tu 180 milijuna kuna vrijednu tvornicu kao niti omogućiti otvaranje 100 novih radnih mjesta u njoj, pa već neko vrijeme traži alternativna neekološka i moralno dvojbena rješenja u vidu izvoza varaždinskog otpada u druge općine – koje su, ipak svjesne zagađenja kao i postojanja adekvatnog i ekološki najprihvatljivijeg rješenja u samom Varaždinu, logično odbile prihvat komunalnog otpada iz Varaždina na svoje ionako
pretrpane deponije", stoji u priopćenju tvrtke T7 VIS.

"U projekt izgradnje MBO tvornice smo krenuli na osnovu pravovaljanih i vjerodostojnih ugovora i dozvola, a u prilog tome govori činjenica da nas u ovom poslu prate najozbiljnije hrvatske i europske financijske institucije koje su s nama ušle u ovaj projekt s punim povjerenjem. MBO pogon, uz aktivnu podršku i partnerski pristup Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Grada Varaždina, može obraditi balirani otpad u traženom roku i u potpunosti riješiti varaždinski problem na ekološki najprihvatljiviji način u skladu sa strogim europskim standardima zbrinjavanja otpada. Nažalost, u ovom je trenutku nepotrebno i nepovratno izgubljeno više od sedam mjeseci u kojima predstavnike Grada, odnosno gradonačelnika Habuša i njegove stranačke kolege iz HNS-a, uopće nije zanimalo traženje najboljeg rješenja, već samo kako opstruirati važeći ugovor

Tekst se nastavlja ispod oglasa
s našom tvrtkom koji na najbolji mogući način rješava varaždinski problem“, istaknula je na konferenciji za novinare Jasmina Prokop Tomić, članica Uprave T7 VIS-a.

Tvornice ovakvog profila postoje diljem Europske Unije i usklađene su s europskom direktivom o zbrinjavanju otpada čiji je potpisnik i Republika Hrvatska. Posebnost T7 VIS-ove Ekotime MBO R+ tvornice njezina je izuzetna orijentiranost na izdvajanje vrijednih svojstava iz otpada za potrebe daljnje reciklaže i dobivanje sekundarnih sirovina, a sve sukladno hijerarhiji ispravnog gospodarenja otpadom. MBO tvornica u Varaždinu može bez problema obrađivati 100 tona otpada dnevno, a dodatno tome ima mogućnost povećanja kapaciteta i na 200 tona dnevno. U tom slučaju, kako bi se uspješno i u što kraćem roku riješio problem s otpadom u Varaždinu, T7 VIS spreman je organizirati 24-satni rad u pogonu i otvoriti dodatna radna mjesta.

Patafta: Habuš namjerno opstruira naš rad

"Velik dio građana, struka, zakon i Europska unija slažu se da je MBO najbolje rješenje problema, stoga je jasno da Varaždin i njegovi građani nemaju samo problem s otpadom, već s gradonačelnikom i vladajućom garniturom, a poseban problem s otpadom , koji će od subote ostajati u kantama kućanstava, ima varaždinski gradonačelnik koji zbog neshvatljivih političkih interesa na ovako sramotan način koči Grad, njegovih 50.000 stanovnika i tvrtke koje s ulaganjem od 180 milijuna kuna pokušavaju riješiti alarmantno stanje u Gradu, odnosno otvoriti novih 100 radna mjesta i zadržati 700 postojećih.

Međutim, tu problem ne staje. Naime, T7 VIS zbog politike gradske vlasti ne samo da ne može otvoriti novih 100 radnih mjesta u MBO pogonu koje smo planirali, već je zbog Habuševe samovolje ugroženo postojećih 700 radnih mjesta u sustavu povezanih tvrtki. Sada se s pravom možemo pitati gdje je tu interes građana i da li ga gradonačelnik zaista štiti. Jedina instanca koja je zaista odlučila konačno stati na kraj ovoj agoniji je Inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i prirode koja je uvidjela da se po tko zna koji put ponovno pokušava tolerirati odgađanje donošenja rješenja za ovu katastrofu koja se događa u Gradu Varaždinu. Nadam se samo da inspekcija neće popustiti pod pritiscima kako bi se problem u Varaždinu konačno riješio", rekao je Davor Patafta, vlasnik tvrtke T7 VIS d.o.o. i sustava više povezanih tvrtki te dodao da se nada da iza kočenja njegovog ulaganja ne stoji Radimir Čačić jer onda bi mogao nastati još veći cirkus.

Predstavnici T7 VIS-a istaknuli su da je situacija u kojoj se danas nalazi Grada Varaždin apsurdna i nepotrebno ispolitizirana do krajnjih granica, te da je realna činjenica koju javnost treba znati da do ovakve eskalacije problema s komunalnim otpadom nikada nije trebalo doći obzirom da Grad Varaždin u svom dvorištu ima najbolje moguće rješenje. Također su poručili da je „voda došla do grla“ te da će ekološke i financijske posljedice nerješavanja problema biti nesagledive za građane Varaždina.

Budući da je neposredno nakon konferencije Habuš izjavio kako je s resornim ministarstvom dogovorio raspisivanje javnog natječaja za tekući otpad, T7 VIS je gradonačelnika pozvao da javno objavi dokument kojim mu je ministarstvo potvrdilo raspisivanje javnog natječaja. Dodali su i da je zanimljivo to što je odgoda dana svega jedan dan nakon podnošenja ostavke Mirele Holy.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara