TZ Kvarner priprema kartu biciklističkih i pješačkih staza otoka Krka

TZ Kvarner priprema kartu biciklističkih i pješačkih staza otoka Krka

Foto: Press foto

TZ KVARNERA i u ovoj godini nastavlja s projektom Kvarner Outdoor kojim se Kvarner brendira kao outdoor destinacija to jest destinacija s naglaskom na aktivni odmor, te u sklopu toga uskoro kreću u izradu detaljne karte biciklističkih i pješačkih staza na otoku Krku.

"Sljedeći tjedan krećemo s definiranjem karte staza na otoku Krku. Sastat ćemo se s predstavnicima turističkih zajednica Krka, planinarskog društva i biciklističkog  kluba. Ovaj projekt radimo zajedno  i s Hrvatskom gorskom službom spašavanja (HGSS), čiji članovi će zatim obići sve staze. Tako ćemo dobiti sustavnu analizu terena i bazu podataka. Ključna uloga HGSS  u cijeloj priči je provjera sigurnosti staza." istaknula je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera.

To znači primjerice, ukoliko HGSS prilikom obilaska ustanovi da neki dijelovi terena nisu prikladni za spašavanje ili da su opasni, taj dio će se izbaciti  iz karata i neće se  preporučati. Na pločama, koje će se postavljati na putu kao signalizacija, bit će navedene koordinate, tako da HGSS, ukoliko zatreba, lakše može pristupiti spašavanju. Peršić Živadinov dodaje kako je u planu i ovaj isti projekt za otoke Cres i Lošinj.

Podsjetimo, kod Kvarner Outdoora radi se o ideji  da se postojeće biciklističke i pješačke staze označe jasnom i jedinstvenom signalizacijom, da staze prolaze mjestima i turiste vode do povijesnih, i kulturnih znamenitosti, prirodnih ljepota, smještajnih kapaciteta, ugostiteljskih objekata i svega što može biti zanimljivo turistima i potaknuti potrošnju. Usporedo sa stazama, gostima će se ponuditi bike friendly smještaj, servisi i sva potrebna infrastruktura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da regija Kvarner, u svojoj raznolikosti, raspolaže nizom staza koje nisu razvrstane za različite biciklističke ili pješačke segmente, biciklictičke staze podijeljene su na cestovni biciklizam, trekking biciklizam i brdski biciklizam dok su pješačke staze podjeljenje na šetnice s blagim usponima, planinarske staze i puteve te tematske, poučne staze.

Podsjetimo, prošle godine odrađen je obilazak Crikveničko–vinodolske subregije i napravljena je  analiza stanja koja sadrži numeraciju, odnosno popis staza koje ulaze u projekt Kvarner Outdoor,  a analizirana je i situacija na terenu po stazama (kategorizaciju staza, vrsta podloge, kvaliteta signalizacije, prohodnost, dužina staze, visinska razlika na stazi). Napravljen je popis mogućih lokacija za postavljanje signalizacije Kvarner Outdoor, izrađena foto dokumentacija pojedinih točaka koje su procjenjene bitnim, te skica situacije Crikveničko-vinodolske subregije sa ucrtanim GPS tragovima svake pređene staze. 

TZ Kvarnera će i ove godine iznajmljivačima koji već imaju oznaku kvalitete "Kvarner Family" nastaviti s dodjelom oznaka kvalitete "Kvarner Bike Friendly" i "Kvarner Hike Friendly". Zasad je, na Kvarnera oznaku kvalitete Kvarner Bike Friendly dobilo šest, a Kvarner Hike Friendly sedam iznajmljivača privatnog smještaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara