Tajni plan Merkel i Putina: Europa će priznati Krim, a Rusija će osigurati isporuku plina

Tajni plan Merkel i Putina: Europa će priznati Krim, a Rusija će osigurati isporuku plina

Foto: Hina

NJEMAČKA i Rusija skovali su tajni plan kojim namjeravaju okončati međunarodnu krizu oko Ukrajine, piše britanski Independent.

Angela Merkel i Vladimir Putin dogovaraju se oko sporazuma u sklopu kojeg bi međunarodna zajednica priznala neovisnost Krima, a Rusija osigurala Europi sigurnu i neometanu isporuku plina, tvrde izvori britanskog dnevnog lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osnovne ambicije mirovnog plana Merkel i Putina navodno su stabilizacija granica i osiguravanje gospodarskih poticaja Ukrajini, prvenstveno u vidu novog energetskog sporazuma. No, kako ističe Independent, sastavni dio plana je međunarodno priznanje neovisnosti Krima, koji bi tada bio slobodan pripojiti se Rusiji, što će pojedine članice UN-a teško podržati.

Izvori bliski tajnim pregovorima između njemačke kancelarke i ruskog predsjednika tvrde da bi Rusija u slučaju postignutog dogovora odmah morala povući financijsku i vojnu podršku ukrajinskim separatistima. Istočni dio Ukrajine, koji se također želi pripojiti Rusiji, ne bi se mogao odcijepiti od ostatka zemlje, ali dobio bi određeni stupanj autonomije.

Istovremeno, Ukrajina bi morala pristati da ne traži članstvo u NATO savezu, a Rusija bi se zauzvrat prestala miješati u trgovinske odnose između Ukrajine i Europske unije. Ukrajincima bi bio ponuđen dugoročni sporazum s ruskim Gazpromom, prema kojem bi se osigurala isporuka plina Ukrajincima, ali i ostatku Europe. Također, Rusija bi morala isplatiti Ukrajini milijardu dolara odštete.

Pregovori između Merkel i Putina, u koje je bio uključen i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, počeli su još prije nekoliko tjedana. Pregovori su međutim trenutno prekinuti zbog nove krize koja je nastala nakon rušenja malezijskog putničkog aviona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara