Talibanska žrtva Malala u Nigeriji obećava pomoć otetim djevojkama: One su moje sestre

Talibanska žrtva Malala u Nigeriji obećava pomoć otetim djevojkama: One su moje sestre

Foto: UNHCR

MLADA pakistanska aktivistica za ljudska prava Malala Jusufzai, koja je preživjela napad talibana koji su joj pucali u glavu u kampanji protiv obrazovanja djevojaka, založila se u nedjelju tijekom posjeta Nigeriji za pomoć skupini školskih djevojaka koje su oteli islamski militanti.

Šesnaestogodišnja Malala susrela se sa skupinom roditelja više od 200 djevojaka koje je militantna skupina Boko Haram u travnju otela iz škole u selu Chibok na sjeverozapadu zemlje.

Pripadnici Boko Harama, pokreta inspiriranog talibanima čiji naziv znači "zapadno obrazovanje je grijeh", ubili su tisuće ljudi otkako su pokrenuli pobunu 2009. godine ističući kao svoj cilj uspostavu islamske države u vjerski izmiješanoj Nigeriji.

Neki od roditelja plakali su dok je Malala govorila o njihovim otetim kćerima prilikom susreta u hotelu u Abuji.

"Vidim te djevojke kao svoje sestre...i govorit ću njima u prilog dok god ne budu oslobođene", kazala je mlada aktivistica koja će svoj 17. rođendan proslaviti u ponedjeljak upravo u Abuji, gdje se treba sastati s nigerijskim predsjednikom Goodluckom Jonathanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Namjeravam aktivno sudjelovati u kampanji povratka otetih djevojaka kako bih se uvjerila da su sigurno vraćene i da nastavljaju obrazovanje", kazala je.

Djevojke još uvijek nisu oslobođene

Otmica djevojaka u Nigeriji izazvala je međunarodnu pažnju bez presedana i usmjerila je na rat u Nigeriji i rastuću opasnost koju Boko Haram predstavlja za zemlju.

U međunarodnoj kampanji potpore oslobađanju otetih djevojaka sudjelovale su i američka prva dama Michelle Obama te glumica Angelina Jolie želeći izvršiti dodatni pritisak na nigerijske vlasti da djeluju u pravcu oslobađanja djevojaka nakon čega se predsjednik Jonathan obvezao spasiti djevojke u čemu mu je Zapad obećao pomoć.

No nekoliko tjedana kasnije otete djevojke još nisu oslobođene, a interes medija je splasnuo.

Obraćajući se roditeljima Malala je istaknula kako razumije zabrinutost roditelja i njihovu patnju zbog okolnosti u kojima su se našli. "Teško je roditelju kada zna u kakvoj je opasnoj situaciji njihovo dijete", kazala je djevojka koja je i sama na svojoj koži iskusila teror ekstremista koji osporavaju žensko pravo na obrazovanje. Talibanski ekstremisti pucali su u Malalu zbog njezina glasnog zagovaranja prava žena na obrazovanje pogodivši je u glavu. Nakon što se u Britaniji oporavila Malala je postala simbolom otpora ekstremistima koji djeluju u zoni pakistansko-afganistanske granice.

Malala je dobila prestižnu nagradu Europske unije za ljudska prava i lani je bila jedan od favorita za dobivanje Nobelove nagrade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara