Tek 1,2% građana Zagreba koristilo vrećice za razvrstavanje otpada

Foto: Cistoca.hr

NAKON podjele spremnika za odvojeno prikupljanje otpada dječjim vrtićima i osnovnim školama, krenula je i podjela spremnika za u srednjim školama i učeničkim domovima. U ukupno 107 srednjih škola i učeničkih domova bit će postavljeni kompleti spremnika za papir, staklo i plastiku.

Sve je to uvertira u novi Zakon o prikupljanju otpada koji stupa na snagu 1. srpnja, prema kojem će se otpad razvrstavati posebno na komunalni miješani i biorazgradivi. Pilot projekt već traje i proveden je na šest područja u gradu i njime je obuhvaćeno 7.000 korisnika." Svrha i cilj svega ovoga je podizanje ekološke svijesti građana. To je naš imperativ i to ćemo ostvariti, ovo radimo i da bi smanjili divlje deponije u gradu koji niču kao gljive poslije kiše" rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

"Oni kvartovi koji budu prednjačili u odvojenom prikupljanju otpada imat će manje računa, a oni koji ne budu imat će veće račune. Masa je uvijek ista, samo će biti raspoređena - nagrada onima koji budu radili svoj dio posla i kazna onima koji to ne budu", izjavio je Bandić.

"Nismo zadovoljni s korištenjem vrećica"

Iako je do sada građanima podijeljeno 100 tisuća biorazgradivih i 200 tisuća vrećica za miješani komunalni otpad, još uvijek ih premalo koriste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo zadovoljni s korištenjem vrećica. Samo 1,2% građana je koristilo vrećice koje smo im poslali. Ostalo je sve od trgovačkih lanaca", izjavio je direktor Čistoće Miljenko Benko.

U početku će komunalni redari samo upozoravati, no ako se građani i nakon 1. srpnja ne budu pridržavali pravila o razvrstavanju otpada slijede kazne, kaže Benko.

"Za sada, budući da je to pilot projekt mi tražimo pokazatelje, mi smo dužni sve zbrinuti i zbrinjavat ćemo. Međutim, kada Ministarstvo zaštite okoliša donese konačnu uredbu bojim se da ćemo morati takve vrećice ostavljati i da će se kasnije to morati razvrstavati pod drugačiju vrstu otpada, a posebno ćemo onda morati naplaćivati."

U Zagrebu je do sada bilo 500 zelenih otoka i 9 reciklažnih dvorišta, no nakon završetka pilot projekta 17. svibnja taj broj će se povećati, a dobit će se i jasna slika koliki broj Zagrepčana pravilno razvrstava svoj otpad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara