Terorist u BiH osuđen na 45 godina, a sada poništavaju presudu zbog "proceduralnih pogrešaka"

Foto: Screenshot

PRIZIVNO vijeće Suda BiH poništilo je presudu od 45 godina zatvora koja je izrečena radikalnom islamisti Harisu Čauševiću zbog terorističkog napada na policijsku postaju u Bugojnu te je naložilo obnovu sudskog postupka, objavili su u srijedu lokalni mediji u BiH pozivajući se na Čauševićeva odvjetnika.

Na Sudu BiH u srijedu tijekom jutra nije bilo moguće dobiti objašnjenje o sadržaju odluke prizivnog vijeća, iako je potvrđeno da je ona donesena.

"Odluka je donesena, no o njenom sadržaju no možemo govoriti dok je strane u postupku ne dobiju u pisanom obliku", rečeno je Hini u Sudu BiH.

Čauševićev odvjetnik Ifet Feraget izjavio je za "Dnevni avaz" kako ni on još nije dobio odluku, no da "može pouzdano kazati" da je prvostupanjska presuda ukinuta.

Presuda od 45 godina zatvora je najveća koju je moguće izreći u BiH za terorističko djelovanje.

U eksploziji 2010. godine poginuo policajac, službenica teško ozlijeđena

Čaušević je na tu zatvorsku kaznu osuđen u prosincu 2013. godine nakon što je utvrđeno da je organizirao i izveo bombaški napad na policijsku postaju u Bugojnu, počinjen u lipnju 2010. godine.

U strahovitoj eksploziji tada je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, teško je ozlijeđena policijska službenica Edina Hindić, a lakše ozljede zadobilo je još pet policajaca.

Tijekom dokaznog postupka utvrđeno je kako je Čaušević ovaj teroristički napad planirao i izveo u znak osvete zbog uhićenja i kaznenog progona Rijada Rustempašića, također umiješanog u terorističke aktivnosti.

I Čaušević i Rustempašić na odvojenim su se suđenjima očitovali su se kao zagovornici radikalnog islamizma i protivnici sekularnog ustroja države BiH.

Presuda poništena zbog "proceduralnih grešaka"

Odvjetnik Feraget tvrdi kako je u prvostupanjskom postupku počinjen cijeli niz proceduralnih grešaka, što je u konačnici i dovelo do poništenja te presude.

Kao najveći propust Tužiteljstva BiH naveo je to što obrana nikada nije dobila sve dokazne materijale koji su teretili njegova branjenika.

Sada očekuje sazivanje statusne konferencije na kojoj će biti određeno koji će dokazi biti ponovo izvođeni.

"Vidjet ćemo koji će to dokazi biti. Ima tu milijun stvari", kazao je Feraget.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara