Thaci: Nikolićeva "platforma" ne dolazi u obzir, mi imamo ponudu za Srbe

Thaci: Nikolićeva "platforma" ne dolazi u obzir, mi imamo ponudu za Srbe

Foto: AFP

KOSOVSKI premijer Hashim Thaci kaže da će na sljedećem sastanku sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem predstaviti "najafirmativniju moguću ponudu za Srbe na sjeveru Kosova".

U intervjuu za Glas Amerike rekao je i da je "dijalog jedina mogućnost za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, a za crtu koju Priština u pregovorima neće prijeći naveo je neugrožavanje ustava i kosovskih zakona.

Na primjedbu Glasa Amerike da to isto kaže i Srbija za svoj ustav, Thaci je rekao da "nezavisnost Kosova jest i bila kompromis, tako da smo sada dvije suverene države i na jednakoj smo razini". Dodao je da "nema kompromisa sa suverenitetom".

Thaci je dosadašnja tri sastanka s Dačićem u Bruxellesu ocijenio kao korektne i pozitivne te rekao da je jedina mogućnost dijalog. Što prije normaliziramo, to će biti bolje i za Kosovo i za Srbiju, bit će dobro za sve, za mir i stabilnost u regiji", smatra kosovski premijer.

"Nikolićeva 'platforma' je nova politička avantura koja mu nanosi štetu"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz podsjećanje da je već ranije rekao da platforma Srbije za Kosovo nije prihvatljiva i molbu da objasni što tu konkretno nije prihvatljivo, kaže da misli da je platforma koju je predstavio srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić jedna "njegova nova politička avantura, jedna ideja koja šteti normalizaciji odnosa Kosovo-Srbija, koja šteti investicijama EU-a i SAD-a za mir i stabilnost u regiji, koja i njemu osobno nanosi štetu, iako on misli da poentira u Srbiji". Podsjećamo, "platforma" podrazumijeva da sjever Kosova postane entitet po uzoru na Republiku Srpsku.

Prema Thaciju, to su "stare ideje koje se nikada neće realizirati", a platforma je "jedan potpuno bezvrijedan dokument".

Na pitanje što Priština najviše može ponuditi sjeveru Kosova, Thaci odgovara da će se s Dačićem sastati u siječnju i raspravljati o, kako je rekao, "mogućnosti za brzo otklanjanje ilegalnih sigurnosnih struktura s tog dijela Kosova", i da će on tom prilikom "predstaviti najafirmativniju ponudu za Srbe na tom području".

"Oni će uživati ista prava i na jugu i na sjeveru, neće biti dvostrukih standarda, standarda da jedna zajednica u jednoj određenoj državi živi s dvostrukim standardima, nego će živjeti s jednakim pravima", kaže on.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara