Tinejdžeri svjedočili na suđenju za južnokorejsku tragediju: "Rekli su nam da ne izlazimo iz kabina"

Tinejdžeri svjedočili na suđenju za južnokorejsku tragediju: "Rekli su nam da ne izlazimo iz kabina"

Foto: Hina

ŠESTERO tinejdžera koji su preživjeli najgoru južnokorejsku pomorsku nesreću u 44 godine rekli su u ponedjeljak kako su im drugi učenici pomogli da se spase kada je voda ušla u njihove kabine unatoč uputama posade da ostanu gdje jesu dok je trajekt tonuo i u njemu se utopilo više od 300 ljudi.

Tinejdžeri, čija imena nisu objavljena kako bi se zaštitila njihova privatnost, svjedočili su videovezom na suđenju petnaestorici članova posade koji su suočeni s optužbama za ubojstvo iz nehaja zbog napuštanja broda koji je tonuo.

Trajekt Sewol potonuo je 16. travnja pri čemu su poginule 304 osobe, od kojih 250 djece koja su bila na izletu. Dvanaest njihovih nastavnika također je izgubilo život u havariji trajekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šestero tinejdžera svjedočilo je putem video veze radi zaštite privatnosti. Iskaze su davali iz druge dvorane suda u Ansanu u prisustvu svojih roditelja.

Rekli su da su im stalno davane iste naredbe da ne izlaze iz svojih kabina. Puno kasnije stigla je naredba o stavljanju pojaseva za spašavanje, kazali su oni i dodali da nisu dobili nikakve informacije o tome što se događa na brodu koji se bio počeo jako naginjati.

Od 476 osoba u trajektu, 325 su bili učenici srednje škole Danwon, a samo 75 njih se spasilo.

Kapetan Sewola, Lee Joon-Seok, i tri visoka brodska časnika optuženi su za "ubojstva iz teškog nehaja" i prijeti im smrtna kazna. Jedanaest ostalih članova posade suočeno je s manje teškim optužbama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara