Tireli: Treba štititi građane, a ne interese banaka

Tireli: Treba štititi građane, a ne interese banaka

Foto: Hina

HRVATSKI laburisti pozvali su Vladu da hitno zaštiti građane od deložacija zbog kredita koje su digli u RBA štedionicama.
 
"Ovim putem pozivamo hrvatsku Vladu da hitno zaštiti hrvatske građane od deložacija zbog kredita podignutih u RBA štedionicama i donesu uredbu kojom se stavi moratorij na sve ovrhe i deložacije dok god hrvatsko pravosuđe ne istraži uvjete pod kojim su te austrijske štedionice poslovale u Hrvatskoj", rekla je šefica Laburista Nansi Tireli.

Nansi Tireli je rekla da se trebaju pokrenuti sve institucije u državi.
 
"Hrvatska narodna banka ima podatke o računima pod kojima su poslovale RBA štedionice. Pozivamo guvernera Vujčića da prestane glumiti mramorni kip na trgu burze i počne konačno vući poteze kojima će štiti hrvatske građane, a ne samo interese kriminalnih hobotnica koje sebe nazivaju bankama", izjavila je Nansi Tireli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema procjenama udruge STOPBank radi se o 20 tisuća oštećenih obitelji, koje su dizale hipotekarne kredite kod spornih austrijskih kreditnih zadruga, a oko 2000 ljudi već je deložirano. Poručuju kako te zadruge nisu imale ni dozvolu za rad u Hrvatskoj.

"Ovrhe su provedene u samo 2% korisnika kredita"

Raiffeisen bankarska grupacija Štajerske poslala je priopćenje vezano uz konferenciju za medije Nansi Tireli.

"Nekoliko lokalnih austrijskih banka, članice Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske, odobravale su hrvatskim građanima kredite u Austriji (oko 3000 kredita), što predstavlja regularno i uobičajeno bankovno poslovanje po svim austrijskim i hrvatskim zakonima. Kreditni uvjeti tih banaka mnogim su građanima tada predstavljali najpovoljniju soluciju, a prilikom sklapanja kredita građani su kao jamstvo zalagali svoje nekretnine u skladu s hrvatskim zakonima. S ekonomskom krizom, zbog teške financijske situacije neki korisnici kredita, nažalost više nisu bili u mogućnosti otplaćivati rate svojih kredita, što je rezultiralo time da su neke nekretnine ovršene. Deložacije, odnosno ovrhe su dosad provedene u cca 70 slučaja (samo 2% korisnika kredita).

Manji broj hrvatskih korisnika austrijskih kredita odlučio je na hrvatskim sudovima tužiti banke za ništetnost ugovora, no sve dosadašnje tužbe rezultirale su prvostupanjskim presudama u korist banaka, uz nove visoke sudske troškove građanima.

Članice Raiffeisen bankarske grupacije imaju razumijevanja za tešku situaciju u kojoj se nalaze hrvatski korisnici kredita i čine sve u svojoj moći da u otvorenoj komunikaciji sa svojim hrvatskim klijentima nađu konstruktivna rješenja na obostranu korist.

Spomenutu deložaciju obitelji Dukić/Družinec provodi privatna osoba koja legitimnim putem nastoji ostvariti svoje pravo na nekretninu, deložaciju ne provodi banka, kako se navodi", stoji u priopćenju koje potpisuje Michael Spitzer, povjerenik za Hrvatsku i glavni koordinator Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara