Tisuće švicarskih ekonomista javno protiv ograničavanja masovnih imigracija

Foto:Shutterstock

TISUĆE švicarskih ekonomista u ponedjeljak su uputile poziv da se spriječi incijativa stranke UDC čiji je cilj ograničiti masovnu imigraciju, o čemu će se u zemlji glasovati 9. veljače.

Inicijativu UDC-a, najjače švicarske političke stranke, odbacili su vlada i parlament. Prema anketi provedenoj u prosincu 2013. zahtjev će odbaciti i stanovnici Švicarske. Naime, istraživanje je pokazalo da je za nju samo 36 posto građana te zemlje.
 
UDC je u ponedjeljak reagirao na stajalište švicarskih ekonomista, tvrdeći da oni "misle samo na vlastiti interes" te da "odbijaju razgovarati o društvenim i ekonomskim problemima koji svake godine rezultiraju doseljavanjem u Švicarsku 80.000 novih stanovnika". No UDC objašnjava da ne želi u potpunosti "prekinuti doseljavanje niti spriječiti sporazume o slobodnom kretanju. Švicarci moraju moći sami ponovno odlučivati tko može doseliti u našu zemlji i kada iz nje treba otići".
 
12 udruga ekonomista u ponedjeljak je istaknulo kako će, u slučaju da Švicarci 9. veljače izglasuju "da", bilateralna politika između Švicarske i EU-a biti dovedena u opasnost, jer je riječ o sustavu koji je pogodovao švicarskoj ekonomiji i stanovništvu te zemlje. "Svoj uspjeh dugujemo učinkovitom i naprednom tržištu rada", smatraju u udruzi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara