Todorić: Nije problem novac, nego znanje

Todorić: Nije problem novac, nego znanje

Foto: Hina

PREDSJEDNIK koncerna Agrokor Ivica Todorić izjavio je u razgovoru za slovenski poslovni dnevnik "Finance" da ga mnogi investitori pitaju za savjete o mogućnosti ulaganja u Sloveniju, nakon što je njegov koncern preuzeo trgovački lanac Mercator, čime je nastalo najveće trgovačko poduzeće u regiji.

Zadnjih me mjeseci najmanje deset velikih investitora pitalo za savjet gdje u Sloveniji mogu ulagati, kazao je Todorić, te dodao da je i zbog njegovih savjeta došlo do ponuda prvoklasnih investitora za slovenske pivovare koje prodaje skupina Pivovara Laško (PL).

"Svjesni smo važnosti Mercatora za slovensko gospodarstvo i učinit ćemo sve da ono postane najveće i najučinkovitije poduzeće, to će biti u interesu razvoja slovenske ekonomije", kazao je Todorić u razgovoru o poslovanju Agrokora nakon povezivanja Mercatorove i Konzumove maloprodajne mreže u regiji.

Po njegovim riječima Konzum i Mercator imaju prednost pred stranim trgovcima i proizvođačima na lokalnom tržištu jer ga bolje poznaju.

"Lidl i Hofer ne mogu nadvladati Agrokor koji može biti konkurentniji ako radi kao oni. Naša je prednost da bolje razumijemo lokalno okruženje. I našim prehrambenim proizvodima, sladoledom i vodama, konkuriramo najvećim svjetskim tvrtkama. U 20 godina nismo izgubili naš tržišni udio, naprotiv - povećavali smo ga. Ne možemo reći da smo bolji od Nestlea, ali smo lokalno uspješniji", kazao je Todorić u razgovoru za slovenski poslovni list.

Što se tiče kapitala i investicija, Todorić je rekao da i u Sloveniji postoji kapital, ali je krivo distribuiran, te da sredstva za investicije u svijetu postoje, "i sada, unatoč krizi".

"Novca za investicije u svijetu je mnogo, ali nema programa", rekao je Todorić, dodavši da poziva one koji u regiji imaju probleme s financiranjem svojih programa da mu se jave da im nađe investitore, pa će im u tome pomoći.

"Novac nikad nije bio problem, ali je problem znanje. Naši ciljevi su socijalno poslovanje, ljudski kapital i znanje", rekao je Todorić.

Todorić se osvrnuo i na napise u medijima prema kojima se slovenski premijer odbio rukovati s njim. "Ja sam poslovni čovjek, radim 24 sata dnevno, naravno da mi je važno mišljenje slovenskog premijera. Sve je na toj utakmici bilo vrlo fer i profesionalno. Nismo se rukovali, nismo bili uopće u kontaktu i to mi nije uopće bilo čudno", rekao je Todorić.

"Nije mi bitno imam li 100 posto ili 43 posto Agrokora"

Komentirao je i javnu ponudu dionica (IPO) Agrokora, koja bi trebala biti kroz oko godinu i pol. Bi li se lako odrekao pola Agrokora? "Prvo želimo iskoristiti sve sinergije, poboljšati novčani tijek, za to radimo dan i noć. Kada to učinimo ići ćemo u IPO i napravili čudesnu stvar. Što se mene tiče, tada možemo napraviti novi intervju. Ljudi misle da sam sve to napravio jer sam nezasitan. A u posao sam ušao zato da ga izgradim. Da nema posla, nema ni tvrtke. Hoćemo biti najveći, najbolji, oni koji nešto rade. Kada to ne bismo željeli, ne bismo trebali bi raditi. Uspjelo nam jer imamo ljudski potencijal. Zar da pustim ljude kući? Ovo je izazov za nas. Tko vodi nogometni klub želi pobijediti. Meni je svejedno imam li u Agrokoru 100, 93, 43 ili 10 posto. Ja samo želim da radimo i da idemo naprijed, i zato će Agrokor biti već sutra posve drugačiji", odgovorio je Todorić.

"Mi smo kao veliki start up"

"Mijenja se vrijeme. Pogledajte što tehnologija radi. Globalni investitori zahtijevaju promjene. Mi ćemo uskoro imenovati potpredsjednika uprave za informatiku, pa za logistiku. Mi smo kao veliki start up. Ako se ne bismo brzo mijenjali, ne bi bili uspješni", otkrio je.

Na pitanje što su ciljevi IPO-a, Todorić odgovara kako će možda nešto i prodati: "Mi smo dinamična tvrtka stalno moramo restrukturirati. Strani partneri žele naše znanje. Imamo izazove i kod sebe. Npr. Mercator, želimo da se bavi svojim core biznisom."

"Želim imati 20 milijardi eura prihoda"

Todorić je rekao i kako ne zna ostaje li Agrokor prehrambeno-trgovački koncern. "Stvari se mijenjaju preko noći. Imamo oko osam milijardi eura prihoda, a ja vrlo brzo želim imati 20 milijardi. Čim prije, tim bolje. Prema tome idemo. Koje područje će po pitanju prihoda biti najveće u koncernu, to zasad ne znam. Uskoro ćemo pokrenuti online platformu koju zovemo A007. Ako želite npr. u kazalište u Tokio, kod nas ćete moći kupiti kartu. Internet platforme sada najviše vrijede u cijelom svijetu. Možda to postane najvredniji dio tvrtke."

Je li vas kad, kad idete spavati, strah kada se sjetite dugova?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne. Mislim da nemamo velike dugove. Bolje je je pitanje, koliko imamo imovine. Vidjet ćete što će nastati iz toga. "

Sada ste alfa i omega tvrtke, hoćete li to biti i dalje, i nakon IPO-a?

"Ne zanima me jesam li ja prvi, drugi, peti ili ću se povući. Budem li još doprinosio ili ću hraniti golubove i zabavljat se s unucima. Važno je biti najbolji. Ako to ne budem, bolje da idem."

Todorić je kazao kako ima puno nasljednika, a na pitanje je li već odabrao jednoga, odgovara: "Ne. Ima puno kandidata, čak i za premijersko mjesto. Mi smo uspješna ekipa".

O politici

Todorić je rekao da ne želi govoriti o politici, no na neka je pitanja ipak kratko odgovorio.

Hrvatsko gospodarstvo pada 12 kvartal zaredom. Je li to za prijevremene izbore?

"Ne, zbog toga ne treba na prijevremene izbore. To je duga priča, a ja ne želim o politici".

Što očekujete od nove predsjednice?
"Mislim da će biti uspješna".

Hoće li biti bolja od Josipovića?
"Svaki je čovjek za sebe. Josipović je dobro radio svoj posao. U različitim okolnostima je dobro imati različite ljude. Ako se, npr. odlučimo za razvoj sporta, dobro je da tada izaberemo sportaša".

Jeste li podupirali kojega kandidata financijski?
"Ne, to nikad ne radimo"

Bi li izlazak Grčke bio katastrofa?
"Ne, katastrofa bi bila kada bi im popuštali. Za sve moraju vrijediti jednaka pravila".

Todorić je na kraju otkrio i kako je 1993. godine Tuđmanu rekao da nazove Shell i da mu daruje 20 posto Ine: "Rekao sam mu da ćemo za 10 godina imati najveću naftnu tvrtku u regiji"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara