Traje potraga za Boeingom, obiteljima rečeno da se pripreme na najgore

Foto: Guliver Image / Getty Images

I DALJE su nejasne okolnosti nestanka Boeinga koji je prevozio 239 putnika iz Kuala Lumpura prema Pekingu. U potragu je uključeno 40 brodova i više od trideset zrakoplova, no rezultata nema.

BBC je objavio da je zrakoplov koji traga za ostacima nestalog aviona u vijetnamskim vodama uočio nepoznati žuti objekt. Malezija je poslala brodove na ovu lokaciju kako bi utvrdili o čemu se radi.

"Primili smo informaciju da je posada zrakoplova koji je nadlijetao područje zamijetila žuti predmet koji pluta na površini, a podsjeća na pojas za spašavanje", rekao je voditelj malezijskog civilnog zrakoplovstva Azharuddin Abdul Rahman.

"Kontaktirali smo kolege iz inozemstva i onamo poslali brodove i helikoptere da bismo provjerili o čemu je riječ", kazao je.

U potrazi za preživjelima i ostacima nestalog zrakoplova sudjeluju timovi iz osam zemalja.

Istovremeno, dok traje potraga, iz Kine je stiglo upozorenje malezijskim vlastima da moraju intenzivirati potragu za avionom, u kojem su bila i 153 kineska državljana, među ukupno 239 osoba.

"Malezija pridaje veliku važnost tom incidentu.. ali s obzirom na situaciju, Malezija bi morala intenzivirati napore", rekao je Qin Gang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Identificiran jedan korisnik ukradene putovnice

Tan Sri Khalid Abu Bakar, šef malezijske policije, kazao je u ponedjeljak kako je identificiran jedan korisnik ukradene putovnice. Abu Bakar kazao je kako ta osoba nije iz Malezije, no još ne može medijima otkriti iz koje države dolazi, javlja ABC.

Jedini trag koji su istražitelji imali bila je naftna mrlja koja je uočena 150 kilometara južno od Vijetnama. No, malezijska državna agencija objavila je kako nije riječ o gorivu koji se koristi u zrakoplovima. Uzorak je ranije poslan na testiranje, prenosi BBC.

Ne isključuje se niti jedna mogućnost

Postoji mogućnost da se avion vratio, a nije isključena ni mogućnost terorističkog napada - potvrđeno je nakon što je Interpol objavio da je u avionu bio dvojac s lažnim putovnicama.

Postoji mogućnost da je u pitanju i otmica. Ne isključuje se niti jedna mogućnost.

"Nažalost, dame i gospodo, nismo našli predmete koji su povezani sa zrakoplovom", izjavio je Azharuddin Abdul Rahman, generalni direktor civilnog zrakoplovstva Malezije, prenosi CNN.

Rahman je kazao kako izvješća o pronalasku vrata zrakoplova nisu potvrđena od strane vijetnamskih vlasti. Kazao je i kako nije točno da je pronađen rep zrakoplova.

Jedini trag nestalog zrakoplova je velika naftna mrlja na moru, a uzorak je trenutno na testiranju.

"Da zrakoplov nestane samo tako... što se nas tiče i mi smo zbunjeni također" izjavio je Rahman i za kraj poručio: "Moramo pronaći taj zrakoplov".

Obiteljima je rečeno da se pripreme na najgore.

Interpol potvrdio da su na malezijskom letu korištene ukradene putovnice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je i Interpol potvrdio da je najmanje dvoje putnika koristilo ukradene putovnice. U tijeku su pregledi putovnica ostalih putnika.

Na popisu putnika nalaze se imena Christiana Kozela (30) iz Austrije i Luigija Maraldija (37) iz Italije, no oni nisu bili u zrakoplovu, a putovnice su im ukradene. Interpol je objavio da nastoji otkriti pravi identitet putnika koji su se ukrcali na taj let s ukradenim putovnicama.

Iz malezijskog ministarstva unutarnjih poslova također su potvrdili da je u avionu bilo dvoje putnika s ukradenim putovnicama. Osobe koje su putovale s talijanskom i austrijskom putovnicom bile su Azijati.

"To je nevjerojatno. Znaju li ti ljudi svoj posao? Na check-inu se pojave dva Azijata s talijanskom i austrijskom putovnicom, a njima ništa nije čudno", ljut je bio ministar unutarnjih poslova Ahmad Zahid Hamidi.

Pilot je bio zaljubljenik u avione i vrlo iskusan

Pilot malezijskog zrakoplova nestalog u subotu toliko je uživao u letenju Boeingom 777 da je svoje slobodne dane provodio na simulatoru leta u svom domu, rekli su njegovi sadašnji i bivši kolege.
Zaharie Ahmad Shah (53), kapetan zrakoplova u kojemu je bilo 239 putnika i članova posade na letu iz Kuala Lumpura za Peking, oduvijek je želio postati pilot i to mu je i uspjelo 1981.

Kolege koji su radili s njim kažu da jako dobro poznaje zrakoplov Boeing 777.

"On je zaljubljenik u zrakoplovnu tehniku. Mogli ste ga bilo što pitati i on bi vam pomogao. Takav je on", rekao je kopilot Malysia Airlinesa koji je ranije letio s njim.

Zaharie je postavio simulator u svom domu u predgrađu Kuala Lumpura.

"Znali smo ga zadirkivati. Pitali bismo ga zašto nosi posao kući", rekao je pilot koji poznaje Zahariea 20 godina.

Zaharie ima više od 18.000 sati letačkog iskustva i dužnosnici Malaysia Airlinesa kažu da je nemoguće da bi on na bilo koji način bio kriv za nestanak zrakoplova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara