Transparency International Hrvatska: U borbi protiv korupcije pravosuđe je ozbiljan problem

Transparency International Hrvatska: U borbi protiv korupcije pravosuđe je ozbiljan problem

Foto:FaH

TRANSPARENCY International Hrvatska (TIH) u povodu odluke Vrhovnog suda o ukidanju prvostupanjske presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Fimi Media smatra da pravosudni sustav mora učiniti sve da ne kompromitira stvarnu borbu protiv korupcije u Hrvatskoj.

"Ova odluka Vrhovnog suda pokazuje da neučinkoviti pravosudni sustav predstavlja ozbiljan problem za stvarnu i istinsku borbu protiv korupcije", istaknula  je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a. Prvi propust odnosno proceduralne pogreške u sudskom postupku ukazuju na to da nisu ugrađeni kontrolni mehanizmi koji bi onemogućili narušavanje pravičnog i poštenog suđenja.

TIH upozorava da se takvim postupkom ugrožavaju ljudska prava i narušava dostojanstvo stranke koja ima pravo dokazati da nije kriva za ono što joj se stavlja na teret.

"Dugotrajnim postupkom stvaraju se dodatni troškovi,angažiraju resursi, te se umanjuje  efekt koji bi imala  učinkovita i blagovremena presuda donesena u razumnom roku. Jamčevina u ovako velikim iznosima je nepravedna i socijalno diskriminirajuća, jer se šalje pogrešna poruka svakom građaninu da se novcem može sve kupiti", naglašava Budimir zaključivši da se dugotrajnim sudskim postupkom stvara dojam da ne postoji istinska želja da se u Hrvatskoj korupcija obuzda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara