Transparency international: BiH ima dramatičan pad procesuiranja korupcije

Ilustracija: Shutterstock

PRAVOSUDNE institucije BiH pokazale su iznimnu neučinkovitost u 2013. godini i ostvarile najslabije rezultate u zadnjih pet godina u procesuiranju djela korupcije, te su izostale istrage i podizanje optužnica protiv najzvučnijih počinitelja koruptivnih djela, priopćila je u srijedu nevladina organizacija Transparency international (TI) BiH koja motri stanje korupcije u zemlji.

U izvještaju, čiji su rezultati djelomično predstavljeni i medijima, TI BiH je naveo da je procesuiranje korupcije u BiH u 2013. godini bilo najneučinkovitije u zadnjih pet godina.

"Podaci monitoringa ukazuju na drastičan pad u broju procesuiranih slučajeva, počevši od prijava državnim odvjetništvima, provedenih istraga, preko podignutih optužnica, do broja presuda za ova kaznena djela", stoji u priopćenju TI BiH.

"Rezultati pokazuju i da pravosuđe u BiH i dalje procesuira uglavnom slučajeve korupcije na nižim razinama"

Za djela korupcije u 2013. državnim je odvjetništvima prijavljeno 800 slučajeva manje nego što je to bilo 2012. kada ih je bilo 3.174.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjen je i broj istraga u 2013. godini, koje su gotovo prepolovljene. Sudske presude pokazuju da su u kažnjavanju počinitelja korupcije ostvareni najlošiji rezultati u zadnjih pet godina.

Najviši, Sud BiH, koji procesuira najteža kaznena djela je u 2013. donio samo tri presude za korupcijska kaznena djela, od čega je je samo jedna osuđujuća.

"Rezultati pokazuju i da pravosuđe u BiH i dalje procesuira uglavnom slučajeve korupcije na nižim razinama, s obzirom na to da je većina presuda donesena na razini osnovnih i općinskih sudova. Na taj način, najveće korupcijske afere na koje upozoravaju mediji i civilno društvo ostaju i dalje neistražene i neprocesuirane, što dodatno urušava povjerenje javnosti u pravosuđe", upozorava TI BiH.

Iz ove organizacije pozvali su pravosudne institucije na višim razinama da procesuiraju najveće slučajeve korupcije u BiH, a izvršnu vlast da izmijeni zakone i prihvati strategije koje bi dovele do boljih rezultata u borbi s korupcijom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara