Tridesetak mirovnih aktivistkinja prešlo granicu između dviju Koreja

Tridesetak mirovnih aktivistkinja prešlo granicu između dviju Koreja

Foto: FAH

SKUPINA mirovnih aktivistica koje vodi američka feministkinja Gloria Steinem prešla je u nedjelju jednu od najstrože čuvanih granica u svijetu kako bi promicala pomirbu Sjeverne i Južne Koreje.

Nešto prije podneva (5.00 sati po srednjoeuropskome vremenu) tridesetak aktivistkinja u autobusu je prešlo demilitariziranu zonu koja dijeli dvije suparničke zemlje, što je rijedak događaj koji je potaknuo kritike onih koji drže da tom skupinom manipulira Pyongyang.

Aktivistkinje su prvo htjele pješice proći kroz selo Panmunjom, gdje je 1953. potpisano primirje i gdje sjevernokorejski vojnici stoje nasuprot južnokorejskim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na tiskovnoj konferenciji koja se u subotu uživo prenosila, članica skupine, Liberijka Leymah Gbowee, dobitnica Nobelove nagrade za mir, ocijenila je inicijativu "uspješnom budući da smo postigle da dvije vlade razgovaraju".

Seul nije bio za ovaj projekt pa je skupina morala promijeniti rutu i prijeći granicu na zapadu demilitarizirane zone.

Usprkos svom nazivu, ova je zona jedna od najmilitariziranijih u svijetu. To je kopneni pojas širok 4 i dug 248 km okružen električnom žicom, minskim poljima i protutenkovskim zidovima. Njenim središtem ide crta razgraničenja koja označava granicu između dviju zemalja.

Ove godine će biti 70 godina od podjele korejskog polutoka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara