Trnjanski kresovi ponovno zaživjeli za 70. obljetnicu oslobođenja Zagreba

Trnjanski kresovi ponovno zaživjeli za 70. obljetnicu oslobođenja Zagreba

Foto: Hina

MREŽA antifašistkinja Zagreba (MAZ) u sklopu obilježavanja 70. obljetnice oslobođenja Zagreba od fašizma u petak predvečer je paljenjem velikog krijesa na savskom nasipu oživjela Trnjanske kresove, tradicionalnu manifesticiju koja se od 1978. do 1989. održavala na mjestu gdje su partizani 8. svibnja 1945. skelom preko Save ušli u Zagreb.

Najavivši paljenje samo jednog kresa blizu mjesta gdje je kasnije izrađen Most slobode, organizatori su izrazili nadu da će se Trnjanski kresovi, na kojima se krajem 80-ih godina okupljalo i stotinjak tisuća Zagrepčana, održati kao tradicionalna manifestacija.'Nadamo se da će Trnjanski kresovi zaživjeti kao okupljanje na kojem će se svake godine obilježavati datum kada se građanima Zagreba i cijele Hrvatske otvorio put prema jednom pravednijem društvenom uređenju', poručio je Velimir Gašparac u ime organizatora ovogodišnjih Trnjanskih kresova.

Na Trnjanskim kresovima koji su ove godine nakon njihova ukidanja i prvi puta bili službeno bili uvršteni u proslavu obilježavanja oslobođenja Zagreba, okupilo se - prema prvim procjenama organizatora, oko 3000 ljudi.

U sklopu manifestacije, na savskom nasipu dijeljeni su primjerci novog broja časopisa 'Nepokoreni grad' kojeg izdaje Mreža antifašistkinja Zagreba, nastupli su zborovi i održana je radionica političkog plakata, a nakon paljenja krijesa, nešto prije 20 sati, krenuo je i glazbeni program i Antifa večer u obližnjem klubu Močvara s nastupom više bendova iz Hrvatske i inozemstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara