Tuđman o praćenju novinara: Policija godišnje izlista 40.000 brojeva

Tuđman o praćenju novinara: Policija godišnje izlista 40.000 brojeva

Foto: AFP

"NAJNOVIJA policijska afera Juda trebala bi već sredinom siječnja biti tema i na saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost", otkrio je šef odbora Miroslav Tuđman u razgovoru za Media servis.

Izvješće Unutarnje kontrole MUP-a još nije vidio pa ga ne može ni komentirati, no rekao je da odbor počinje s nadzorom rada policije.

"Ovdje se radi o tome da se godišnje preko 40 tisuća brojeva izlistava na zahtjev policije, a da ne postoji ni parlamentarni, niti stručni nadzor. Tako da ćemo uvesti redoviti izvanredni nadzor u tom dijelu što radi policija", najavio je Tuđman te dodao kako je nužno doraditi zakone kako bi se uveo i stručni nadzor nad radom policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključke Unutarnje kontrole koje je jučer objavio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kaže, nije vidio, ali naglašava da je glavni problem curenje informacija bilo iz DORH-a, odvjetničkih krugova ili policije.

"Problem je što ne postoji zakonska regulativa kako se nadzire DORH, kako se nadzire odvjetništvo, u ovom smislu odgovornost za pokretanje postupka za curenje informacija i klasificiranih informacija i ovo što sam rekao za policiju. Čini mi se da je ključni problem u definiranju zakona i zakonskih procedura jer ako se to ne definira onda ćemo svako malo imati te afere", upozorava Tuđman te najavljuje da se prva rasprava na saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost može očekivati sredinom siječnja.

"S obzirom da je sada ova stanka koja je definirana po Ustavu, ona može biti s početkom ponovnog sazivanja naredne sjednice Sabora", zaključuje Tuđman.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara