Turski Celiskan već pet mjeseci ne traži struju od HEP-a! Žele li uopće pokrenuti proizvodnju u Diokiju?

Turski Celiskan već pet mjeseci ne traži struju od HEP-a! Žele li uopće pokrenuti proizvodnju u Diokiju?

Foto: Arhiva

USKORO će se navršiti pola godine otkad je turski Celiskan preuzeo upravljanje Dioki grupom, a još uvijek nije osigurao osnovne uvjete za pokretanje proizvodnje. Nije, naime, potpisao ugovore o opskrbi s glavnim dobavljačima energenata.

Turski investitori tako su pokazali da im proizvodnja, očito, nije prioritetna djelatnost u Dioki grupi. Sindikati zaposlenih u Diokiju zbog toga su ovih dana pokrenuli nove prosvjedne akcije, a zatražili su i ponovnu intervenciju vlade. Radnici Dioki grupe, naime, i dalje potražuju svojih sedam plaća. Predstavnici Caliskana krivnju za nepokretanje proizvodnje svaljuju na HEP, tvrdeći da domaća elektroprivreda prodaju struje uvjetuje plaćanjem dugova koji iznose 188 milijuna kuna.

"To je, naprosto, neistina!", uzvraća za Index Zlatko Koračević, predsjednik uprave HEP-a. "Na sastanku kojeg smo ovog tjedna održali s predstavnicima Celiskana jasno sam rekao da HEP ne inzistira na naplati duga, jer smo svjesni da će se taj problem rješavati kroz predstečajnu nagodbu koja je pokrenuta. Mi smo apsolutno zainteresirani za proizvodnju u Diokiju jer će se tako napokon isplatiti i radnici, a i dio našeg duga. Ne znam na koji način misle vratiti dugove, ako još uvijek nema proizvodnje", smatra Koračević.

Celiskan još nije zatražio struju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik uprave HEP-a napominje da turski investitori do danas nisu pokazivali interes za kupovinom nove struje bez koje se proizvodnja ne može pokrenuti. "Predstavnicima Celiskana rekao sam da do danas od HEP-a nisu zatražili ponudu za novom isporukom struje ni po količini ni po vrijednosti, i da je već vrijeme da to naprave. Mi ćemo im rado isporučiti struju po istoj cijeni kao i svim povlaštenim korisnicima u Hrvatskoj, a koja je trenutno niža od one koja se spominje u stečajnoj nagodbi. No, ukoliko time budu nezadovoljni uvijek se mogu obratiti tržištu i naći povoljniju cijenu, ako je ima", zaključuje Koračević.

Na Indexov upit je li u razgovoru s Celiskanom bilo riječi o sudbini zemljišta na Krku predviđenom za gradnju LNG terminala, Koračević kaže da će vlada RH, kad dođe vrijeme, o tome razgovarati s vlasnikom tvrtke i bankom koja polaže založno pravo na zemljište.

Igre oko zemljišta za LNG terminal

Vlasnik Dioki grupe nije Celiskan, jer je udjelom od 5 milijuna eura dobio pravo upravljanja, a ne i vlasništva nad Diokijem, podsjećaju u HEP-u. To bi značilo da je osoba s kojom će vlada nastaviti pregovore o imovini Diokija, i dalje kontroverzni riječki tajkun Robert Ježić.

Sindikat radnika Diokija ovih dana ponovo forsira prodaju zemljišta na Krku, kako bi se iz te novčane mase isplatile zaostale plaće radnika. No ta je nekretnina i dalje u stopostotnom vlasništvu Hypo banke koja je, ujedno, i najveći vjerovnik Dioki grupe s potraživanjem većim od 55 milijuna eura. Uprava HYPO banke nezadovoljna je procjenom vrijednosti tog zemljišta koju je provelo Ministarstvo gospodarstva, a koja iznosi 22 milijuna eura.

U tu je nekretninu Dioki grupa od 2007., prema tvrdnjama bivše uprave, uložila 82 milijuna eura, što u Vladi smatraju pretjeranom cifrom. Rješavanje zaostalih plaća predviđeno je i planom restrukturiranja Dioki grupe iz prosinca 2011.,  koji u tu svrhu predlaže prodaju nekretnina na Žitnjaku, čiju vrijednost procjenjuje na 31,7 milijuna eura. Nije jasno zbog čega se taj dio plana o restrukturiranju (koji predviđa i otpuštanje 70 posto zaposlenih) ne provodi. Ili je turskim upraviteljima najednom zamirisao novac iz "čarobne zemlje" Katara?  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara