Turski avioni srušili sirijski helikopter

Foto: Agencija Anadolija

TURSKI ratni avioni srušili su sirijski helikopter, koji je nakon više upozorenja ulazio u turski zračni prostor, izjavio je zamjenik turskog premijera Bulent Arinc, javlja novinar Anadolu Agency.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Sirijski helikopter je dva kilometra ušao u turski zračni prostor, nedaleko od pokrajine Hatay. Više puta je poslano upozorenje o kršenju pravila zračnog prostora. Nakon što je helikopter više puta odbio upozorenja, naši avioni iz pokrajine Malatya poletjeli su i raketama pogodili sirijski helikopter u 14:25 po lokalnom vremenu, nakon čega je pao unutar sirijske teritorije. Radi se o helikopteru tipa MI17", rekao je Arinc prilikom obraćanja novinarima u Ankari, nakon sastanka Vijeća ministara Turske.

Arinc je rekao da ne posjeduju informacije o posadi helikoptera, obzirom da je pao na sirijsku teritoriju. On je skrenuo pažnju da se pogranično područje i zračni prostor kontroliraju tokom 24 sata, a osobito nakon što su sirijske oružane snage oborile turski avion.

"Kao što je poznato, nakon što je srušen turski avion, dolazilo je do otvaranja vatre sa druge strane, posebno na regije Akcakale i Viransehir. Mi smo nakon toga promijenili pravila i na snagu je stupio jedan novi sistem. Mislim da je svima jasno o čemu se redi", poručio je zamjenik turskog premijera Bulent Arinc.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara