Turski ministar europskih poslova: Vjerojatno nikad nećemo ući u EU

Foto: Guliver Image / Getty Images

"TURSKA vjerojatno nikad neće ući u Europsku uniju", izjavio je Egemen Bagis, turski ministar europskih poslova.

Glavni turski pregovarač s EU u razgovoru za Reuters po prvi je put javno priznao da bi višedesetljetna turska nastojanja za pridruživanje europskom bloku mogla propasti. Bagis vjeruje da Europa ima previše predrasuda da bi otvorila svoje granice Turcima.

"Puno je veća šansa da će Turska ispregovarati neku vrstu posebnog pristupa europskom tržištu, poput Norveške", izjavio je Bagis.

Vodeće sile EU, Njemačka i Francuska, nikad nisu bile oduševljene idejom da se Uniji pridruži većinsko muslimanska zemlja s čak 76 milijuna stanovnika. Vjeruju da Tursku zbog njene veličine i kulturoloških razlika neće biti moguće integrirati u Europu.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble oko toga je bio vrlo jasan u izjavi koju je dao u srpnju ove godine. "Turska nije dio Europe", kazao je Schaeuble.

Turska nastoji postati članica EU još od 60-ih godina prošlog stoljeća. Pregovori o pristupanju službeno su lansirani 2005. godine, ali zapeli su zbog pitanja Cipra. Ankete pokazuju da samo 44 posto Turaka i dalje želi ući u EU, iako je 2004. godine čak 73 posto bilo za pridruženje Uniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara