Tusk: Izvještaj o hrvatskim državljanima u ukrajinskoj vojsci je ruska propaganda

Tusk: Izvještaj o hrvatskim državljanima u ukrajinskoj vojsci je ruska propaganda

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je u četvrtak navečer u Bruxellesu da nema potvrde o sudjelovanju hrvatskih građana u borbama u Ukrajini, izrazivši mišljenje da se tu više radi o ruskoj propagandi.

Tusk je to izjavio na završnoj konferenciji za novinare nakon završetka summita EU u odgovoru na novinarsko pitanje o upozorenju ruskog ministarstva vanjskih poslova upućeno Hrvatskoj zbog navoda da njezini građani sudjeluju u borbama u istočnoj Ukrajini te o tome da li postoji opasnost za provedbu sporazuma iz Minska zbog sudjelovanja građana EU-a u borbama.

Intuicija

"Nemamo dokaza da građani neke države EU-a sudjeluju u borbama u istočnoj Ukrajini. Moja procjena i intuicija mi govore da je riječ više o propagandi. Ali, to svakako nije glavni problem kad govorimo o provedbi sporazuma. Ne sumnjam da je prvo potrebna dobra volja s ruske strane", odgovorio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je izrazilo zabrinutost i šokiranost činjenicom da u sukobu na ozemlju Ukrajine sudjeluju hrvatski dragovoljci na strani ukrajinske vojske te pozvalo Zagreb da to spriječi.

Potvrda Hrvatske

"Moskvu je zabrinula i šokirala izjava za javnost potpredsjednice hrvatske vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova (Vesne Pusić) kojom je potvrdila da u trenutačnom sukobu na ozemlju Ukrajine sudjeluju hrvatski dragovoljci na strani ukrajinske vojske, a da nije dovela u pitanje zakonitost takvog sudjelovanja hrvatskih građana u operacijama koje provode ukrajinske vojne strukture", navodi se u priopćenju.

Pusić je u srijedu potvrdila da ima hrvatskih državljana koji se bore u Ukrajini, ali isključivo u redovnoj ukrajinskoj vojsci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara