Twitter uklanja govor mržnje, objave fanatika koji slave ubojstvo novinara u Francuskoj

Twitter uklanja govor mržnje, objave fanatika koji slave ubojstvo novinara u Francuskoj

Screenshot: Twitter

MUČKI napad na novinare satiričkog tjednika Charlie Hebdo u samo nekoliko sati je ujedinio Europu i izazvao zdušnu osudu europskih političara i javnosti svih vjeroispovijesti.

Na globalnom Twitteru je situacija ipak nešto drugačija pa je društveni servis prisiljen izrazitom brzinom uklanjati što provokativne, što bezumne komentare ljudi koji javno slave ubojstvo novinara u ime proroka i islama. Iako bi se na prvi pogled moglo pomisliti da je u tijeku cenzura širokih razmjera, Twitter ima jasne smjernice o poticanju na mržnju i govoru mržnje, a uklonjeni materijali predstavljaju očito kršenje sporazuma o korištenju usluge.
 
"Evo što se dogodi kad se zafrkavaš s islamom," grubi je prijevod objave korisnika "ibrahima".

"11 osoba ili svinja je ubijeno od nepoznatih u Francuskoj tijekom napada na novine koje su zbijale šale s prorokom muhamedom pboh," piše u tweetu @abuabdu387.

Al Muwahideen Media je objavila fotografiju s mjesta zločina sa citatom islamskog teologa i filozofa Ibn Taymiyyaha. "Egzekucija onih koji vrijeđaju proroka ostaje pravo Alaha, njegovih glasnika i vjernika. Onaj koji zaslužuje biti ubijen ne može biti pošteđen, kazna mora biti izvršena".

Korisnik koji se nazvao "nizozemski mudžahedin" citira poznatog imama i islamskog militanta Sh. Al-Awlakija. "Vrijeđanje proroka je poput gledanja i pljuvanja prema Suncu: pljuvačka pada natrag na lice."

Ovo je tek kap u moru neprimjerenog fundamentalističkog orgijanja. Twitter je u posljednjim satima na očigled promatrača suspendirao na stotine korisničkih računa, a zbirke neprimjerenih tweetova koje prenose portali umetanjem na svoje stranice nestaju bez traga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara