U Grčkoj je započeo "opći rat" s oligarhijom

U Grčkoj je započeo "opći rat" s oligarhijom

Foto: Hina

NOVI grčki ministar za borbu protiv korupcije Panagiotis Nikoloudis (65) nije političar, ali ne skriva gorljivu nesklonost prema oligarhiji koju dijeli s ostatkom novooformljene vlade na čelu sa Sirizom, piše Reuters.

Nekoć tužitelj na vrhovnom sudu i specijalist za gospodarski kriminal, Nikoloudis je zadužen za ispunjenje predizbornog obećanja Sirize o "konačnom obračunu" s oligarhijom.

Ministar je prošlog tjedna u parlamentu javno osudio elitu "sačinjenu od šačice obitelji koje misle da država i javne službe postoje kako bi služile njihovim privatnim interesima" i najavio obračun s poduzetnicima koji utječu na političare i državne dužnosnike, zlorabljuju svoju kontrolu medija da bi nepošteno dobili državne tendere, izmijenili zakone na svoju korist ili izbjegli kazneni progon.

S riječi na djela

Nikoloudis tako nastavlja s retorikom premijera Ciprasa koji je obećao radikalne mjere protiv oligarha uključujući ponovno razmatranje koncesija za privatne TV postaje, ukidanje pogodovanja u kreditiranju dobro povezanih poduzetnika, prekid ili poništenje ključnih privatizacija i agresivnu poreznu kontrolu građana koji posjeduju račune u poreznim oazama.

"Mi smo donijeli odluku o sukobu s režimom političke i ekonomske moći koji je našu zemlju gurnuo u krizu i snosi odgovornost za deprecijaciju Grčke na međunarodnoj razini," rekao je Cipras parlamentu.

> Ovo je 13 novih Ciprasovih obećanja: Država socijalne pravde koja će osigurati slobodu svih građana

Da sve ne bi ostalo na riječima, nova vlada je već započela s provjerom navodnih nepravilnosti u postupku privatizacije nacionalne lutrije i planiranoj prodaji dionica ključnih morskih luka.

Ministar za energetiku Panagiotis Lafazanis je prošlog tjedna rekao da će vlada tražiti i poništenje "skandalozne kupovine" jedne od starijih zračnih luka u Ateni. Iza navodno protupravne akvizicije Hellenikona stoji tvrtka Lamda Development kojom upravlja jedna od najbogatijih obitelji u Grčkoj na čelu sa Spirosom Latsisom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara