Grčki parlament izglasao povjerenje premijeru Ciprasu

Grčki parlament izglasao povjerenje premijeru Ciprasu

Foto: Hina

GRČKI parlament izglasao je u noći s utorka na srijedu povjerenje novom grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu sa 162 glasa od ukupno nazočnih 299 zastupnika, objavila je predsjednica skupštine Zoe Konstantopulu.

Cipras, čelnik stranke radikalne ljevice Sirize, dobio je glasove 149 zastupnika svoje stranke te 13 glasova svojeg saveznika u vladinoj koaliciji, desničarske stranke Nezavisnih Grka. Ostali su glasovali protiv, a jedan je zastupnik bio odsutan.

Premijer koji je već održao vrlo odlučan govor u nedjelju, jako je povisio ton spram Njemačke u utorak navečer prije glasovanja, najavljujući da Grčka neće tražiti produljenje programa pomoći međunarodnih vjerovnika unatoč sugestijama njemačkog ministra financija Wolfganga Schaueblea.

Grci više ne podnose što se već pet godina moraju povinovati vrlo strogim zahtjevima vjerovnika u zamjenu za velike zajmove (240 milijardi eura) koje su spasile zemlju od propasti.

Glasovanje o povjerenju vladi održano je uoči važnog izvanrednog sastanka ministara financija eurozone u srijedu koji će biti posvećen grčkim financijskim problemima.

Grčki premijer Cipras najavio je da namjerava odustati od mjera štednje koje su uvjet za međunarodnu financijsku pomoć, čemu se njegovi europski partneri predvođeni Njemačkom protive.

Visoki izvori iz grčkog ministarstva financija kazali su da vlada namjerava na sastanku euroskupine predložiti prijelazni program kojim bi pokrila svoje financijske potrebe dok s vjerovnicima ne dogovori zamjenu sadašnjeg programa pomoći uvjetovanog štednjom, a taj bi novi dogovor trebao stupiti na snagu 1. rujna umjesto 1. lipnja kako se prvotno govorilo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara