U Gunji idući tjedan počinje mehaničko uništavanje ambrozije

Foto: Hina

NA OKO 1800 hektara u svibnju poplavljenog poljoprivrednog područja u općini Gunja, idućeg tjedna započet će mehaničko uništavanje ambrozije, kojom su, nakon što se voda povukla, najvećim dijelom obrasla sva polja na tom dijelu županjske Posavine.

Po riječima načelnika općine Hrvoja Lucića, cvjetanje alergene ambrozije već je u visokoj fazi i nužno ju je žurno ukloniti. "Nije u pitanju samo ambrozija koja nam stvara probleme. Te je poljoprivredne površine potrebno očistiti od korova kako bi ih se pripremilo za skorašnju jesensku sjetvu", kazao je Lucić.

Objasnio je kako će se ambrozija uništavati uz pomoć dvanaest specijaliziranih vozila, takozvanih samohodnih tarupa za uklanjanje ambrozije i ostalih korova, koje su osigurale Hrvatske šume, a uništavanje uništavanje ambrozije i drugih korova nadgledat će stručne službe Ministarstva poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Jedino se bojim da bi se sve skupa moglo vremenski odužiti, s obzirom da je radni kapacitet svakog stroja tri hektara dnevno. Ali mi u Gunji smo već navikli da sve što se tiče obnove kod nas ide sporije nego što mi to priželjkujemo", rekao je Lucić. Dodao je, međutim, kako je, nakon početne sporosti, ubrzan posao oko potpisivanja izjava za obnovu.

Izvijestio je da se većina vlasnika koji su do sada potpisali izjavu odlučila za isplatu novca te dodao kako očekuje pozitivan odgovor Crvenog križa na prigovor koji su im uputile gunjanske općinske vlasti zbog neisplate novčane pomoći dijelu Gunjanaca koji imaju kuće u selu, ali žive u inozemstvu.

"Kuće tih ljudi su stradale kao i nas koji živimo u Gunji i smatramo da i oni imaju pravo primiti po 4.000 kuna novčane pomoći. Riječ je o oko 270 obitelji čije smo pritužbe zaprimili, a očekujemo kako će žalbu podnijeti još oko 150 obitelji", naveo je Hini Lucić koji je danas, na blagdan Velike Gospe, zajedno s velikim brojem svojih sumještana, bio na misnom slavlju u svetištu Gospe šumanovačke, nedaleko Gunje.

Riječ je o najstarijem svetištu u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koje hodačasnici iz Gunje i ostalih mjesta županjske Posavine te sjeverne Bosne pohode već 641 godinu, a koje su savske vode u svibanjskoj poplavi mimoišle te je ostalo nepoplavljeno, iako je od prvih gunjanskih kuća udaljeno svega nekoliko kilometara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara