U Hrvatskoj radi samo 1,5 milijuna ljudi, od toga trećina u javnom sektoru

Foto: Index, DZS

DRŽAVNI zavod za statistiku (DZS) objavio je danas rezultate Ankete o radnoj snazi (ARS) za tromjesečno razdoblje od siječnja do ožujka 2014. i 2013. godinu.

Prema tim podacima, Hrvatska je među 4,3 milijuna stanovnika u prvom tromjesečju ove godine imala 3.594.911 radno sposobnih stanovnika, od čega ih radi 42,4 posto (1,5 milijuna), a 9,8 posto ih je evidentirano kao nezaposleno (oko 354 tisuće), dok ih je 47,8 posto neaktivno (oko 1,7 milijuna).

Iako brojke radno sposobnih i neaktivnih (onih koji ne rade i ne traže posao), izgledaju ogromno, valja uzeti u obzir da se podaci odnose na sve starije od 15 godina pa među njima ima i puno srednjoškolaca, studenata te umirovljenika pa je prava radna snaga Hrvatske drastično manja.

Istovremeno, kad se od broja zaposlenih oduzme sve one koji su na državnoj plaći - zaposlene u državnim upravama i institucijama te državnim tvrtkama, njih oko pola milijuna, dolazi se do brojke od svega milijun radnika zaposlenih u privatnom sektoru.

"Podaci za prvo tromjesečje 2014. procijenjeni su prema rezultatima Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u 2011. dok su se do sada objavljeni podaci procjenjivali na temelju Popisa 2001. Stoga, kako bi se osigurala konzistentnost i usporedivost između podataka za prvo tromjesečje 2014. i već objavljenih podataka za prijašnje godine, podaci za 2013. također su usklađeni s rezultatima Popisa 2011. tzv. metodom kalibracije. Budući da je metodologija Ankete u potpunosti usklađena s onom koju propisuje Statistički ured Europske unije (Eurostat), rezultati za Republiku Hrvatsku redovito se objavljuju na internetskim stranicama i u svim Eurostatovim publikacijama te omogućuju usporedbu sa svim zemljama članicama Europske unije.
 
Priopćenje za prvo tromjesečje 2014. donosi i rezultate Ankete o radnoj snazi prema NKPJS-u 2012. - 2 razina. Distribucija glavnih kategorija ekonomske aktivnosti stanovništva pokazuje da je u Kontinentalnoj Hrvatskoj udio radno sposobnih osoba 2.403.000 ili 66,8 posto ukupnog broja u Hrvatskoj, dok je u Jadranskoj Hrvatskoj 1.192.000 osoba starijih od 15 godina, što je 33,2 posto od ukupnog radno sposobnog stanovništva u zemlji. U Kontinentalnoj Hrvatskoj udio je ekonomski aktivnoga u radno sposobnom stanovništvu 53,3 posto, što je više od prosjeka Hrvatske (52,2 posto), dok Jadranska Hrvatska ima 50,2 posto aktivnih stanovnika. Stopa zaposlenosti u Kontinentalnoj Hrvatskoj iznosi 43,2 posto, dok je u Jadranskoj Hrvatskoj 40,8 posto. U skladu s tim stopa nezaposlenosti manja je od hrvatskog prosjeka u Jadranskoj Hrvatskoj i iznosi 18,6 posto, dok u Kontinentalnoj Hrvatskoj iznosi 18,9 posto", stoji u priopćenju DZS.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara