U Jeruzalemu novi rasistički grafiti protiv kršćana uoči Papina posjeta

Foto: Wikipedia

NOVI natpisi protiv kršćana te rasistički natpisi otkriveni su u petak u Jeruzalemu gdje je policija povećala nadzor nad vjerski osjetljivim mjestima s obzirom na to da će Svetu zemlju krajem svibnja posjetiti papa Franjo.

"Cijena koju treba platiti, kralj David Židovima, Isus je smrad", piše na rimskoj crkvi svetoga Jurja koja se nalazi u ortodoksnoj židovskoj četvrti Jeruzalema, prenosi France presse. Na fasadi kuće u Starome gradu u Jeruzalemu pojavio se grafit "Smrt Arapima", a zidovi zgrade u zapadnome Jeruzalemu, na izraelskoj strani svetoga grada iscrtani su nacističkim kukastim križevima.

Pod nazivom "Cijena koju treba platiti" ekstremisti u posljednjih nekoliko mjeseci jačaju napade na Palestince, na izraelske Arape, pa čak i na izraelsku vojsku, reagirajući na odluke vlade koje smatraju suprotnima njihovim interesima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U srijedu su katolički biskupi u Svetoj zemlji izrazili "veliku zabrinutost zbog nedovoljne sigurnosti i zbog izostanka reakcija na političkoj sceni", nakon što su se na zgradi u vlasništvu Vatikana blizu Staroga grada pojavili grafiti "Smrt Arapima i kršćanima". "Biskupi su vrlo zabrinuti i strahuju od eskalacije nasilja", rekli su predstavnici Latinskog patrijarhata u Jeruzalemu.

Ministar unutarnje sigurnosti i ministrica pravosuđa u srijedu su se sastali na hitnoj sjednici s državnim odvjetnikom i šefovima službi sigurnosti te s njima razgovarali o eventualnoj primjeni represivnih mjera. No unatoč tomu što je policija neke izgrednike već privela, nije dano zeleno svjetlo za pokretanje sudskih procesa.

Mediji prenose da policija i tajna služba Shin Beth strahuju da bi ultraortodoksni židovi mogli iskoristiti hodočašće u Svetu zemlju pape Franje od 24. do 26. svibnja da bi na taj način privukli pozornost medija.

Glasnogovornik izraelske policije Micky Rosenfeld rekao je za AFP kako je policijska prisutnost osobito pojačana oko vjerski osjetljivih mjesta te da će tako biti i ubuduće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara