U Osijeku inicijativa za otvaranje socijalne trgovine: "Nema potrebe da bilo tko bude gladan"

Ilustracija: Guliver image/Getty images

SOCIJALNA trgovina je neophodna u gradu poput Osijeka! Na ovu potrebu ukazala je nedavno i Vera Kvastek iz Josipovca kod Osijeka, čija je priča posljednjih dana digla na noge cijelu Hrvatsku.

U socijalnoj trgovini bi građani lošijeg imovnog stanja mogli dobiti besplatno ili po vrlo simboličnim cijenama hranu kojoj je istekao rok trajanja ili je pred krajem isteka, kaže Štefica Čučak, predsjednica Udruge Rijeka ljubavi i jedna od inicijatora osnivanja ovakve trgovine.

"Ne mogu vam reći koliko je to ogromna potreba, svi ste pratili događanja, socijalna trgovina je neophodna, za nju ima mjesta. Sva hrana kojoj je istekao rok trajanja, a ima uporabnu vrijednost mora biti dostupna svima, kako bi sirotinja prestala kopati po kontenjerima, što je nedopustivo i sramno. Nama dolaze ljudi koji danima nisu ništa jeli."

Potencijalnih donatora ima, kaže Čučak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mi smo primili mejlove trgovačkih lanaca koji su šokirani koliko se hrane svakodnevno baca, na tone. U EU nema bacanja hrane već se dovozi u te socijalne samousluge."

Podršku u ovoj namjeri Rijeka ljubavi ima brojnih Osječana i Slavonaca, ali i Saveza nezaposlenih HrvatsKe.

"Stiglo je više od 1,000 poziva, sms-ova, mejlova, glazbenika; zahvaljujem Toniju Cetinskom koji priprema koncert protiv gladi..tako da sam ja presretna time i vjerujem kako nitko više neće biti gladan."

Čučak još jednom poziva sve koji mogu i imaju da pomognu onima koji nemaju.

"Nema potrebe da bilo tko bude gladan, toga je bilo dosta i stavljamo točku na to."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara