U Saboru burna rasprava o referendumu o ćirilici, HDZ napustio sjednicu

U Saboru burna rasprava o referendumu o ćirilici, HDZ napustio sjednicu

Foto: Hina

BURNO je u Saboru koji raspravlja o Prijedlogu odluke Građanske inicijative Stožer za obranu hrvatskog Vukovara o raspisivanju referenduma o ćirilici.

Usvajanjem referenduma prekršili bi Ustav i čitav niz međunarodnih ugovora, rekao je na početku šef Odbora za Ustav, SDP-ov Peđa Grbin koji je podsjetio da je takvu odluku podržao odbor većinom glasova.

Slažem se da su rane svježe, ali moramo početi provoditi zakone, kaže Grbin:

"Nakon koliko godina ćemo mi u Republici Hrvatskoj početi provoditi hrvatske zakone i međunarodne ugovore koje smo potpisali? Recite mi, da li nakon 20, nakon 40 ili nakon 100 godina? Ili ih nećemo provoditi nikada pa ćemo još jednom imati zakon koji smo donijeli, a onda po njemu ne želimo postupati?"

Replicirao mu je HDZ-ov Dujomir Marasović: širite nacionalnu mržnju između Hrvata i Srba.

"Poslužili ste se jednim postupkom koji je širenje nacionalne mržnje. Sram vas bilo, to je krivično djelo. Vi ste kad ste razoružali Hrvatsku, to je prva veleizdaja, niste glasovali za njih, to je druga veleizdaja, širite nacionalnu mržnju između Hrvata i Srba, to je treća izdaja."

"Kolega Marasović, prekršili ste poslovnik i dobre običaje u Saboru da ne zovete kolege izdajnicima", opomenuo ga je šef Sabora Josip Leko.

Stožer je prikupio više od 600 tisuća potpisa pa HDZ-ov Josip Đakić ne vidi razlog zašto da se referendum ne raspiše…

"Narod je rekao svoje, a vlast proizlazi iz naroda i ne možete ničime opravdati da je 632 tisuće potpisa skupljeno za ovaj referendum. Ne možete nikako izbjeći da ga se raspiše. Ako birači ocijene da postoji potreba za raspisivanjem referenduma o prijedlogu za promjenu Ustava Republike Hrvatske, referendum će biti raspisan."

Sjednicu s galerije prate i članovi Stožera koji su prije ulaska u Sabor morali okrenuti majice s natpisom i obilježjima Stožera. 

HDZ napustio sabornicu

Hrvatski sabor, ipak će, odlučivati o vjedostojnom tumačenju pojedinih odredbi Zakona o policiji – odlučila je tako saborska većina, HDZ je bio protiv toga, a njegovi su zastupnici napustili sabornicu, dok se glasovalo o uvrštenju odluke u dnevni red.

HDZ-ov Goran Jandroković napao je većinu zbog takvog postupanja.

"Nije vas briga za zakone, za institicije, želite provoditi svoje političke odluke, pa 'kud puko, da puklo'", rekao je Jandroković vladajućim kolegama nakon stanke koju je tražio Klub HDZ-a.

Većini je poručio da takvim postupanjem krši čitav niz načela na kojima počivaju moderne demokracije, da je to "revolucionarno pravo", da se time dovodi u pitanje stabilnost ustavnog i pravnog poretka države.

Sve što se sada događa identično je ono me što ste radili s lex Perkovićem, nikada se u 25 godina (hrvatske države) nije dogodilo da se vjerodostojno tumačenje traži nakon sudske presude s ciljem mijenjanja te presude, naglasio je HDZ-ov zastupnik.

Postupanje saborske većine pripisuje utjecaju s druge stranke Markova trga, odnosno iz Banskih dvora.

U petak, kad predmetna odluka nije uvrštena u dnevni red, vjerovali smo da je zdravi razum pobijedio, no iz aviona je vidljivo da je stigao poziv s druge strane Markovog trga, (rečeno vam je) sram vas bilo, nije ispunjeno što je naređeno, izvolite doći u ponedjeljak, rekao je Jandroković.

HDZ-ov zastupnik tvrdi da je takvim postupanjem Hrvatski sabor ponovno doveden u ponižavajuću poziciju u odnosu na Vladu, da vladajuća većina postaje instrument u rukama premijera.

Vladajuće je opetovano upozorio da će uvrštavanjem predmetne odluke u dnevni red i njenim izglasavanjem, izazvati čitav niz reakcija, osramotiti Sabor, nanijeti štetu hrvatskim građanima,

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ne činite to, ovo će vam se obiti o glavu, radite štetu Hrvatskoj, ovdje nije krivnja samo na premijeru, nego na svima vama, poručio je Jandroković.

Sabor je predloženu odluku u dnevni red uvrstio glasovima 83 zatsupnika, pet ih je bilo suzdržano. 

Pupovac: Ako HDZ dođe na vlast, ćirilica neće biti problem

Milorad Pupovac (SDSS) danas je, tijekom saborske rasprave o referendumu o dvojezičnosti, HDZ prozvao za nedosljednost, podsjetivši da je ta stranka sa SDSS-om dogovarala završne dijelove Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

"Tada ste preuzeli inicijativu da se Hrvatsku uvede u EU i tada smo stvarali politiku koja je trebala zajamčiti manjinska prava. Sada ste se spremni pokazati kao nedosljedan politički akter. To samo znači da ćete sutra, ukoliko se okolnosti slože da dobijete vlast, ponovno zatražiti savez s manjinama i ponovno ćirilica neće biti problem", rekao je Pupovac HDZ-ovcima.

Protivnike ćiriličnih ploča u Vukovaru upozorio je da do Sabora dolaze Ćirilometodskom ulicom, te da su najznačajniji spisi do 16. stoljeća pisani ćirilicom.

"Godine 1941. ćirilica je zabranjena, protjeruje se i istrebljuje, kao što su bili zabranjeni, protjerivani i istrebljivani i Srbi", rekao je Pupovac.

Njegovo je izlaganje izazvalo lavinu replika iz HDZ-a.

"Kad ste govorili o ulicama, trebali ste reći da je u Vukovaru 1991. Ulica Stjepana Radića bila preimenovana u Ulicu Puniše Račića. Prešutjeli ste da je 15.500 ljudi stradalo u Vukovarsko-baranjskoj županiji, od čega su polovica civili", spočitnuo je Pupovcu Miroslav Tuđman.

Referendumsku inicijativu tumači kao apel za poštivanje žrtava, a ne kao odbijanje ćirilice.

Njegov stranački kolega Dujomir Marasović Pupovca je prozvao za "demagogiju i govor mržnje s ciljem održavanja Hrvatske na križu", a Josip Đakić napao ga je da se "do lani nije poklonio žrtvama Vukovara".

"Vjerojatno ste posjećivali Šoškočaninov mauzolej ili potpisivali sporazum kojim ste debelo naplatili svoju lojalnost Sanaderu, funkcijama u Vladi i ministarstvima, a jednako tako i u gotovom novcu", rekao je Đakić.

Josip Borić (HDZ) kazao je kako ima osjećaj da čelnika SDSS-a "slovo 'U' žari, a slovo 'S' pali, i to žestoko".

Pupovac mu je odgovorio da "S" za njega znači socijalizam.

"A slovo 'U' znači ono što je uvijek bilo, a to je ustaštvo, za koje jasno znam koliko je oduzelo hrvatstvu i koliko mu danas oduzima svojim prisustvom u Hrvatskoj", rekao je Pupovac.

Ostojić: Sabor treba dati tumačenje ako postoji nedoumica

Nakon što je saborska većina danas odlučila da će Hrvatski sabor ipak odlučivati o vjerodostojnom tumačenju pojedinih odredbi Zakona o policiji protiv čega je bio HDZ, potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je danas da Sabor to treba učiniti ako postoje nedoumice.

"Vrlo jednostavno, nikakav zakon o policiji nije poslan u Sabor", kazao je Ostojić novinarima u Policijskoj akademiji, upitan je li slanje Zakona o policiji u Sabor zadiranje u trodiobu vlasti. No, na novinarsku tvrdnju da je zatraženo tumačenje vjerodostojnosti zakona, Ostojić je kazao kako smatra da je Sabor upravo ono tijelo koje treba protumačiti zakon ako postoji nedoumica.

Bilo bi dobro da se javnosti odgovori hoće li čelnici u policiji biti birani javnim natječajem putem kvalifikacija koje imaju, rekao je Ostojić. "I ono što želim posebno naglasiti, niti jedan policajac koji je biran na tim natječajima, priče o 2400 apsolutno neistina, svi su oni radili u depolitiziranoj policiji prije nego što su bili na natječaju. Isti natječaj je raspisao Tomislav Karamarko. Prema tome moram štiti ministra Karamarka", kazao je Ostojić.

Na pitanje što ako Ustavni sud to proglasi neustavnima, kazao je "nemojte šta će bit ako bude". Ja ću završiti što se toga tiče kad se bude tako nešto dogodilo, ali možemo mi neke druge stvari provjeriti mogu li ići na Ustavni sud, zaključio je Ostojić.

Ministar je to izjavio novinarima nakon svečanosti u Policijskoj školi "Josip Jović" prigodom završetka školovanja 323 policajca koji su danas svečano prisegnuli.

Saborska većina danas je odlučila da će Hrvatski sabor ipak odlučivati o vjerodostojnom tumačenju pojedinih odredbi Zakona o policiji, dok je protiv toga bio HDZ, čiji su zastupnici napustili sabornicu, dok se glasovalo o uvrštenju te odluke u dnevni red.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara