U Sjevernoj Irskoj uhićen nacionalistički čelnik Gerry Adams zbog otmice i ubojstva iz 1972.

U Sjevernoj Irskoj uhićen nacionalistički čelnik Gerry Adams zbog otmice i ubojstva iz 1972.

Screenshot: Youtube

SJEVERNOIRSKA policija uhitila je u srijedu navečer irskog nacionalističkog čelnika Gerryja Adamsa u okviru istrage o ubojstvu Jean McConville, koju je krajem 1972. otela i ubila IRA, navodi Sinn Fein u priopćenju.

"Prošlog mjeseca Gerry Adams je naveo da je na raspolaganju policiji Sjeverne Irske u svezi sa slučajem Jean McConville. Taj je susret je održan večeras", prema priopćenju objavljenom na internetskoj stranici stranke Sinn Fein, političkog krila IRA-e.

On tvrdi da je "nevin" i da nema nikakve veze s ubojstvom, ocijenivši da iza tog poteza stoje politički motivi.

Adams koji je u Velikoj Britaniji omražen kao glasnogovornik Irske republikanske armije (IRA) u 1980-ima sebe je prikazao kao sjevernoirskog mirotvorca, a potom i populističkog oporbenog političara u irskom parlamentu.

"Odbacujem ove dobro izreklamirane i zlobne optužbe", rekao je Adams u priopćenju i dodao da smatra da je ubojstvo Jean McConville i tajno pokapanje njezina tijela bilo pogrešno te da je prema njoj i njezinoj obitelji počinjena mučna i tužna nepravda.

Adams, koji vodi kampanju za predstavnike Sinn Feina na europskim izborima 23. svibnja, natuknuo je da je moguće da iza njegova uhićenja stoje politički motivi.

"Da, zabrinjava me odabrani trenutak uhićenja, usred izborne kampanje", kazao je za irsku televiziju RTE. Njegovo uhićenje će imati ozbiljne posljedice u Republici Irskoj gdje Adams predvodi drugu najveću oporbenu stranku koja je snažno suprotstavljena politici oštrih mjera štednje sadašnje vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijelo McConville je bilo pronađeno 2003. na plaži u okrugu Louth, kojeg Adams predstavlja u irskom parlamentu. Istraga o ubojstvu McConville ponovo je pokrenuta nakon objave niza intervjua bivših boraca iz Sjeverne Irske za Boston College. Sjevernoirska policija je prošle godine zatražila snimljeno svjedočanstvo bivše pripadnice IRA-e Dolours Price nakon njezine smrti te godine.

Adams je 1980-ih bio vođa političkog krila IRA-e kojemu je bilo zabranjeno nastupati na britanskoj televiziji. Potom je 1998. pomogao u sklapanju mirovnog sporazuma kojim je uvelike okončano 30-godišnje nasilje između katolika, koji su tražili ujedinjenje s Irskom, i protestanata, zagovornika ostanka Sjeverne Irske u sastavu Velike Britanije.

Od tog sporazuma njegova uloga kao državnika je rasla i od onda je redoviti gost u Bijeloj kući. Prošle godine je na ispraćaju preminulog borca protiv apartheida i predsjednika JARA-a Nelsona Mandele bio je jedan od počasnih gostiju.

Prošle se godine morao javno distancirati od svog brata Liama nakon što je ovaj osuđen na 16 godina zatvora zbog silovanja svoje kćeri dok je bila dijete.

Tužiteljstvo je odlučilo ne pokretati posupak protiv Gerryja jer nije moglo potvrditi optužbe da je policiji zatajio informacije o tom slučaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara