U Sloveniji se danas slavi Dan reformacije: Ideje protestantizma i danas mogu nadahnuti

U Sloveniji se danas slavi Dan reformacije: Ideje protestantizma i danas mogu nadahnuti

Foto: FAH

DANAŠNJI dan obilježava se u Sloveniji kao Dan reformacije i državni praznik, uveden 1994. godine kako bi se istaknula važnost protestantizma u formiranju kulturnog identiteta Slovenaca.

Dan reformacije obilježava se u spomen na 31. listopada, kada je prije 497 godina Martin Luther na vrata katedrale u Wittenbergu pribio svoje teze kojima je oponirao službenom nauku tadašnje katoličke crkve, reagirajući kritično na stanje u crkvi i društvu, čime je počelo širenje protestantizma u Europi.

Slovenski premijer Miro Cerar istaknuo je u povodu praznika velik utjecaj protestantizma na razvoj kulturnog identiteta i pismenosti kod Slovenaca budući da je Lutherov sljedbenik Primož Trubar (1508.-1586.) tiskao i širio prve knjige vjerskog i liturgijskog sadržaja na narodnom jeziku.

Cerar: Neizmjeran doprinos protestantskih stvaralaca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cerar je u svojoj poslanci u povodu Dana reformacije naveo da je prilog protestantskih pisaca u stvaranju identiteta Slovenaca u kulturi i književnosti neizmjeran, zbog čega se Dan reformacije danas doživljava kao zajednički praznik svih bez obzira na vjersku pripadnost.

Protestantizam je svojedobno bio poziv na duhovnu obnovu i društveni preporod pa te ideje i danas mogu nadahnuti u nastojanju da se djelovanjem na etičkim osnovama za opću dobrobit "izađe iz kriznog razdoblja i otvore vrata u bolju budućnost", istaknuo je Cerar.

U Sloveniji je danas malo protestanata, dvadesetak tisuća, a najviše je pripadnika Evangeličke crkve u sjeveroistočnom dijelu zemlje, u Prekmurju prema granici s Mađarskom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara