U Srbiji potvrđeno 20 žrtava poplava, ponovno hitna evakuacija u Obrenovcu

U Srbiji potvrđeno 20 žrtava poplava, ponovno hitna evakuacija u Obrenovcu

Foto: FAH

HITNA evakuacija desetak sela uzvodno i nizvodno od Šapca naređena je zbog opasnosti od probijanja nasipa na Savi.

Šef gradskog štaba obrane od poplava, general Ljubiša Diković, naredio je hitnu evakuaciju stanovništva jer je nasip počeo popuštati te postoji opasnost od probijanja vode na pojedinim mjestima, prenosi Blic.

Prvi znakovi upozorenja su da se u donjem dijelu nasipa pojavila voda i stvara mulj te zbog toga nasip nije siguran.

Vojnici i policajci već evakuiraju stanovništvo, ali mještani sela ne žele otići iz svojih domova.

Najugroženija naselja su Čevrntije, zatim Drenovac, Mačvanski Pričinović, Ševarice, Tabanović, Orid, Mrđenovac, Miokus, Provo... Sam grad Šabac trenutno nije ugrožen.

Potvrđeno 20 žrtava poplava, ponovno hitna evakuacija u Obrenovcu

U Srbiji je u četverodnevnim poplavama dosad službeno potvrđeno 20 žrtava od kojih je najviše stradalo u Obrenovcu, njih 13, dvije u Šapcu i pet u drugim dijelovima središnje i zapadne Srbije, a u ponedjeljak nešto prije 17 sati naređena je nova, potpuna evakuacija Obrenovca jer se očekuje još jedan poplavni val.

Strahuje se da broj žrtava nije konačan jer se voda iz mnogih poplavljenih dijelova još nije povukla, a danas popodne stožer za izvanredne situacije naredio je da se organizira i ubrza potpuna evakuacija Obrenovca, iz kojeg su spasioci već evakuirali više od 7.800 stanovnika koje je voda od petka ujutro držala zarobljenima u kućama i stanovima višekatnica. U pojedinim dijelovima grada ostalo je još ljudi.

Situacija je i dalje kritična u Šapcu, Malom Zvorniku i Šidu. U tijeku je i evakuacija 8.500 ljudi iz sela duž Save oko Šapca, te u Šidu i okolici.

Sava kod Šapca opada, ali su nasipi popustili pa je upućen poziv dragovoljcima da se priključe obrani.

I dalje je ugrožena termolektrana Nikola Tesla i s tri strane opkoljena vodom, ali je proizvodnja struje najstavljena.

Od petka ujutro poplavama je ugroženo nekoliko desetaka gradova i sela u središnjoj i zapadnoj Srbiji, a ovakve poplave ne pamte se u poslednjih 120 godina otkad se vrše mjerenja.

U Srbiji dosad evakuirano više od 25 tisuća ljudi

Na području Srbije dosad je s ugroženih područja evakuirano 25.070 osoba, od kojih 7.800 s područja Obrenovca gdje je situacija najteža, priopćio je srpski MUP.

"Pored Obrenovca, posebno teška situacija je i u Krupnju, Sremskoj Rači i Jamenu", stoji u priopćenju MUP-a, prenosi B92.

S područja Obrenovca evakuirano je oko 7.800 osoba, dok je kroz prihvatne centre prošlo preko 9.000, od čega se jedan broj evakuiranih poslije evidencije smjestio kod rodbine. Evakuacija i dostava hrane i vode ugroženima u tom gradu i dalje u tijeku.

Iz izbjegličkog naselja u Starom Kostolcu evakuirano je oko 150 ljudi.

Iz MUP-a je priopćeno i da termoelektrane Kostolac i TEKO B Drmno nije poplavljen, a proizvodnja se za sada odvija nesmetano.

"Na području Republike Srbije bez struje bilo je preko 26.000 kućanstava, poplavljeno je 2.260 objekata, a ugrožena su 1.763", stoji u priopćenju MUP-a.

Gradska uprava Šapca priopćila je da su dvije osobe u Mrđenovcu i Krupnju izgubile život najvjerojatnije zbog nepridržavanja naređenja o evakuaciji.

Preventivna evakuacija dva naselja u Šidu

Općinski štab za izvanredne situacije u Šidu donio je danas odluku o preventivnoj evakuaciji naselja Morović i Višnjićevo u toj općini.

Radi se o preventivnoj evakuaciji djece, žena i starih dok je radno sposobno stanovništvo anagažirano na izgradnji nasipa.

Ambasada Republike Srbije zahvaljuje Vladi RH na pomoći

Povodom poplava katastrofalnih razmjera, Ambasada Republike Srbije u Zagrebu u ime Vlade Republike Srbije i svih njenih građana zahvaljuje Vladi RH na brzoj reakciji i iskazanoj spremnosti za pomoć Srbiji.

"Nezapamćene poplave, biblijskih razmjera, koje su pogodile Srbiju i čitavu regiju pokazale su da nevolja ne zna za granice, ali i da ih solidarnost prikazana u ovakvim trenucima briše", ističe se u priopćenju Ambasade Republike Srbije.

"U ime Vlade Republike Srbije i svih njenih građana zahvalni smo Vladi Republike Hrvatske na brzoj reakciji i iskazanoj spremnosti da pomogne. Ova gesta ima dodatni veći značaj imajući u vidu da je Hrvatska i sama suočena sa poplavama na svom teritoriju. Uvjereni smo da će čin iskazane solidarnosti građani Srbije znati cjeniti. Nema potrebe posebno isticati da je Srbija nesebično izlazila u susret svim svojim susjedima kada im je pomoć u borbi sa elementarnim nepogodama bila potrebna" navodi se u priopćenju.

Iz Ambasade apeliraju na sve ljude dobre volje, na sve koji su u mogućnosti, pojedince i privrednike da pomognu.

Ambasada Srbije u Zagrebu i Generalni konzulati Srbije u Rijeci i Vukovaru su u neprekidnom dežurstvu i spremni prihvatiti svaku vrstu pomoći.

Ugroženim širom Srbije najpotrebniji su voda, konzervirana hrana, dječja odjeća i hrana, sredstva za higijenu i dezinfekciju, posteljina i pelene za djecu i odrasle.

Otvoren je i žiro račun (HR1323600001501494176) u Zagrebačkoj banci gdje građani mogu uplatiti donacije. Također, novac je moguće i osobno uplatiti u Ambasadi i Generalnom konzulatu Srbije. Sve informacije su dostupne na webu Ambasade Republike Srbije.

Beograd spreman za plimni val na Savi

Gradonačelnik Beograda, Siniša Mali, izjavio je da glavni grad Srbije potpuno spreman dočekuje mogući plimni val na Savi, koji se očekuje u ponedjeljak ujutro.

"Svi bedemi u Beogradu su završeni, sada čekamo da li će vodostaj Save rasti ili padati", izjavio je Mali za nacionalnu TV kuću RTS, a prenosi agencija Tanjug.

Mali je dodao i da će se napuniti dodatnih 50 tisuća vreća s pijeskom, kako bi na raspolaganju imali sigurnu rezervu.

Kazao je i da je opskrba električnom energijom redovna, ali otežana, kao i da neće biti restrikcija. Pritom je pozvao i građane da štede struju.

Uz ostalo, Mali je rekao i da se sada Termoelektrana Nikola Tesla (TENT) brani svim sredstvima te da je grad Beograd osigurao 60 tisuća vreća s pijeskom koji se trenutno voze prema TENT-u", ali i da je tijekom vikenda u Obrenovcu i Lazarevcu uklonjeno sto tona uginulih životinja, što će biti ključna aktivnost i tijekom ponedjeljka.

"Nivo vode u Obrenovcu opada, a evakuacija stanovnika se nastavlja" izjavio je jutros načelnik operativnog gradskog centra za izvanredne situacije u Beogradu Aleksandar Marsenić te dodao da je u tijeku evakuacija stanovništva.

Dosad je u Srbiji potvrđena smrt 17 osoba, od čega 12 u Obrenovcu, a pet u ostatku Srbije. Očekuje se da će taj broj biti puno veći. Evakuirano je oko 20 tisuća ljudi.

Situacija je danima teška i u Smederevskoj Palanci, koja već pet dana nema vodu. Dramatično je i u Krupnju, Paraćinu, Svilajncu, prenosi B92.

U Šapcu i Sremskoj Mitrovici je trenutno stabilno. U Kostolcu je voda prijetila termoelektrani. "Voda koja je prijetila termoelektrani Kostolac pod kontrolom je i nema bojazni od poplavljivanja", izjavio je rano jutros rukovoditelj operativnog tima Bratislav Dikić.

Potvrđene dvije nove žrtve poplava

Gradska uprava Šapca priopćila je da su dvije osobe u Mrđenovcu i Krupnju izgubile život najvjerojatnije zbog nepridržavanja naređenja o evakuaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Jedan dio građana odbija poslušati naredbu o evakuaciji, zbog čega Štab za izvanredne situacije upozorava da je situacija takva da se nikome tko živi u blizini nasipa u ovom trenutku ne može garantirati sigurnost. Najvjerojatnije zbog nepridržavanja naredbi o evakuacijama, u Mrđenovcu i Krupnju, dvije osobe su izgubile živote", stoji u priopćenju, prenosi B92.

S područja šabačkih sela posljednjih dana evakuirano je 814 osoba. Vodostaj na Savi kod Šapca jučer u 18 sati iznosio je 652 centimetra, što znači da rijeka blago opada. Nasipi su stabilni, ali će situacija i idućih dana biti kritična jer su nasipi mokri i puni vode.

Vrh vodnog vala u Beograd stiže u utorak ili srijedu

Kako su u nedjelju rekli nadležni, vrh vala u glavni srpski grad stiže u utorak ili u srijedu. Iako su Šabac i Mitrovica trenutno pod kontrolom, oba grada sljedećih dana čekaju val koji trenutno pravi probleme Hrvatskoj.

Velike probleme u Kostolcu je napravila Mlava koja se počela izlijevati, ali je i tamo situacija stavljena pod kontrolu.

Nadležni inzistiraju da prema Kostolcu ne kreću novi volonteri jer samoorganiziranje može dovesti do nepotrebne gužve koja otežava rad spasilačkim službama.

U Beogradu je zaštićena desna obala Save od Gazele do Brankovog mosta.U Srbiji najmanje 17 žrtava poplava, samo u Obrenovcu 12

U beogradskoj općini Obrenovac dosad su pronađena tijela 12 žrtava poplave, a strahuje se da ih je i više jer je evakuacija u tijeku.

Podatke o dosadašnjem broju žrtava priopćio je u nedjelju premijer Srbije Aleksandar Vučić, naglasivši da je jedna osoba umrla prirodnom smrću i da su prve namjere vlasti bile da javnost "zaštiti od senzacionalizma, izmišljotina i neistinitih priča”.

“Situacija jeste katastrofalna, ali ima i neistinitih informacija, kao na primjer da su srušeni čitavi neboderi. To nije točno. Riječ je o jednoj jednokatnoj kući”, izjavio je Vučić, nakon što je ranije na sjednici stožera za izvanredne situacije rekao da u Obrenovcu ima veliki broj žrtava, ali da je manji nego što se u početku pretpostavljalo.

Ranije je službeno objavljeno da je u ostatku Srbije od početka poplavnog vala bilo pet žrtava, a da se jedna osoba vodi kao nestala.

Velike štete od poplava u BiH i Srbiji

Više od 100.000 teško oštećenih stambenih jedinica, među kojima najmanje 230 uništenih škola i zdravstvenih ustanova, rezultat je poplava koje su prošli tjedan pogodile BiH i toj zemlji nanijele goleme štete, dok je četverodnevnim poplavama u Srbiji najveća materijalna šteta nanesena poljoprivredi i infrastrukturi, javile su u ponedjeljak agencije.

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija štete od poplava usporedio je s onim ratnima, kazavši da je za sada teško predvidjeti koliko će trebati da se sve porušeno obnovi i ponvo izgradi.

"Milijun ljudi je bez vode, četvrtina stanovništva neposredno je pogođena poplavama, registrirano je preko dvije tisuće klizišta, a uništeno je ili teško oštećeno više od 100 tisuća stambenih objekata", prvi su podaci o razmjerama šteta koje je novinarima prenio Lagumdžija. Dodao je tome kako je već sada izvjesno da je uništeno najmanje 230 škola i zdravstvenih ustanova.

Kazao je kako je ono što se sada može vidjeti diljem BiH ravno kataklizmi, jer su vodene bujice odnijele i uništile silnu imovinu, a klizišta doslovno progutala na desetke naselja, cesta i pruga.

Broj mrtvih će se znati tek kad se voda u cijelosti povuče, dodao je Lagumdžija. Zahvalio se međunarodnoj zajednici na pomoći koju pruža BiH, a posebice je istaknuo osobno angažiranje hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić zahvalivši joj prije svega na brzoj odluci da u najkritičnijim trenucima osigura slanje pripadnika hrvatske Gorske službe spašavanja (GSS) u BiH ali i da preuzme koordiniranje zahtjeva za pomoć koja bi regiji trebala biti pružena iz Europskog fonda solidarnosti.

"Hrvatska će biti zemlja koja će objediniti ovaj trokut bivše Jugoslavije", kazao je Lagumdžija podsjećajući kako će zajedničkim naporima pomoć biti tražena i za Srbiju.

U pomoći poplavljenim područjima sudjeluje i vojska, a idućih dana oružane snage BiH će ostati koncentrirane na područje Orašja, Brčkog, Bosanskog Šamca i Bijeljine, gdje Sava i dalje prijeti.

U Srbiji, najveću materijalnu štetu u dosadašnjim poplavama pretrpjeli su poljoprivreda i infrastruktura, ali unatoč tome opskrba hranom nije ugrožena, priopćila je u ponedjeljak srbijanska gospodarska komora (PKS).

Po podacima PKS-a, na području zahvaćenom poplavama nalazi se nešto više od 11 posto poduzeća, poduzetničkih i obrtničkih poslovnih prostora i proizvodnih pogona ili oko 11.500 poduzeća i 26.000 poduzetničkih poslovnih prostora, a najviše iz sektora trgovine, poljoprivredno-prehrambene industrije i građevinarstva. Na njivama, u povrtnjacima i voćnjacima najviše su stradali kukuruz, soja i suncokret, te jagode, maline, kupine i sve vrste povrća.

Veliku je štetu pretpjela i vodoprivredna infrastruktura - kanali i nasipi, pa nakon što se voda povuče predstoji popravak i dodatno uređenje. Odroni i iznimno visoki vodostaji prouzročili su vrlo ozbiljna oštećenja prometne infrastrukture - putova, mostova i pruga, a na mnogim lokalnim i magistralnim cestama i prugama promet je i dalje u prekidu. Ugrožen je i opterećen energetski sektor jer je vodom zarobljen površinski ugljenokop s kojeg se ugljenom opskrbljuje termoelektrana Nikola Tesla kod poplavljenog Obrenovca, proizvođač više od 50 posto struje koju troši Srbija.

Spasilački i specijalistički timovi i volonteri posljednjih dana nastoje osigurati da voda ne prodre u TE Nikola Tesla jer bi to, nakon što je prisilno isključen jedan blok ove elektrane, moglo uzrokovati iznimno velike štete u elektroenergetskom sustavu Srbije.

Do sada je u poplavama u Srbiji službeno potvrđeno 20 žrtava od kojih je najviše stradalo u Obrenovcu, njih 13, dvije u Šapcu i pet u drugim dijelovima središnje i zapadne Srbije, a u ponedjeljak nešto prije 17 sati naređena je nova, potpuna evakuacija Obrenovca jer se očekuje još jedan poplavni val. Situacija je i dalje kritična u Šapcu, Malom Zvorniku i Šidu. U tijeku je i evakuacija 8.500 ljudi iz sela duž Save oko Šapca, te u Šidu i okolici.

Od petka ujutro poplavama je ugroženo nekoliko desetaka gradova i sela u središnjoj i zapadnoj Srbiji, a ovakve poplave ne pamte se u poslednjih 120 godina otkad se vrše mjerenja.

U Bruxellesu je o poplavama u Hrvatskoj s europskom povjerenicom za humanitarnu pomoć i krizne reakcije Kristalinom Georgievom razgovarala ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Hrvatska se, rekla je Pusić, može sama nositi sa situacijom u poplavljenim područjima u smislu neposredne intervencije i stoga nije ni zatražila pomoć EU-a, ali će joj pomoć trebati kasnije za sanaciju posljedica poplavljenih područja.

"Što se tiče neposredne situacije, mi smo u stanju držati je pod kontrolom, a ono za što će nam trebati sredstva jest dan poslije, što znači pomoći ljudima da se vrate u svoja sela, da se obnove ceste, vodovod, kanalizacija, opskrba električnom energijom", rekla je ministrica Pusić u razgovoru s povjerenicom Georgijevo. Hrvatska kao članica ima pravo na pomoć za otklanjanje posljedica poplave iz Europskog fonda solidarnosti. Taj fond u dosadašnjem višegodišnjem financijskom okviru može angažirati do milijardu eura godišnje, a u novom će biti smanjen na 500 milijuna eura, s tim da će biti fleksibilniji, tako da će se novac lakše i brže moći povući.

Georgieva je izrazila zahvalnost članicama EU-a, njih 16 među kojima je i Hrvatska, na brzoj i učinkovitoj pomoći BiH i Srbiji. Srbija kao zemlja kandidatkinja koja pregovora o članstvu također može podnijeti zahtjev zajedno sa susjednom zemljom, koja je članica, to jest s Hrvatskom.

Bosna i Hercegovina nema pristupa sredstvima iz Europskog fonda solidarnosti jer nema kandidatski status, ali će moći dobiti pomoć iz pretpristupnog fonda IPA, rekla je Georgieva.

Nedostaje krvi!

Institut za transfuziju krvi Srbije apelira da krvi ima samo za 3 dana te poziva sve koji mogu da doniraju krv i na taj način pomognu. Građani mogu donirati krv u Institutu za transfuziju krvi Srbije, Svetog Save 39, od 7. 00 do 19. 00 sati, u Transfuziomobilu na Trgu Republike od 11. 00 do 17. 00 i u Urgentnom centru, od 9. 00 do 16. 00 sati.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara