U Srbiji prva presuda zbog gay diskriminacije na poslu

Foto: Arhiva
 
PRAVOMOĆNU presudu na sudu u Novom Sadu dobio je 25-godišnji M.A. kojeg je na poslu diskriminirao 26-godišnji Dario K i to zbog toga što je homoseksualac. U obrazloženju presude stoji da je provedena diskriminacija na radnom mjestu i to zbog drugačije seksualne orijentacije.  Oštećeni M.A. dobit će 180 tisuća dinara (oko 12 tisuća kuna), a osuđeni Dario K. morat će platiti i sve sudske troškove    
 
"Diskriminacija je vršena nekoliko mjeseci u kontinuitetu na radnom mjestu u privatnoj tvrtki u Vršcu gde su obojica bili zaposleni", navodi se u obrazloženju presude koju prenosi srpska Gej Strejt Alijansa (GSA) na svojim službenim stranicama. 
 
Naime, Dario K. duže je vrijeme vrijeđao i prijetio pa čak i fizičkim nasiljem. Nasilje je krenulo nakon što je Dario bez znanja svog kolege uzeo njegov mobitel te pročitao njegove privatne poruke. Nakon što je pročitao poruke zaključio je kako je njegov kolega gay. 
 
"Osuđeni Dario K. počeo je prijetiti vrijeđati i između ostalog mu je govorio: 'Fuj, pederčino jedna, gadiš mi se', 'Odvratan si, treba te staviti na kolac' i 'Sve vas treba pobiti', a zatim mu je prijetio da 'će mu doći glave samo ako stigne nešto iz suda ili policije'. Dario K. je nekoliko puta bio i fizički nasilan, a zbog ovakvog ponašanja svog kolege, M.A. je u više navrata bio prinuđen da zatraži i pomoć ljekara", stoji u priopćenju GSA.
 
Riječ je o prvoj pravomoćnoj presudi iz Srbije po osnovu Zakona o zabrani diskriminacije.  
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara