U Zagrebačkoj županiji utvrđena trihineloza u svinjskom mesu

U Zagrebačkoj županiji utvrđena trihineloza u svinjskom mesu

Ilustracija: Arhiva

UTVRĐENA je trihineloza u mesu svinja zaklanih za potrebe vlastitog domaćinstva u Zagrebačkoj županiji, izvijestili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede navodeći kako posjednik životinja uzorke mesa triju svinja nije odnio na pregled u ovlaštenu veterinarsku organizaciju kao što je propisano zakonom.

Pozitivan nalaz na trihinelu domaće svinje utvrđen je nakon što su ukućani zatražili liječničku pomoć, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Ističu kako je Veterinarska inspekcija, nakon obavijesti epidemiologa Zagrebačke županije, u kojoj se navodilo da je kod pacijentice koja je zatražila liječničku pomoć utvrđena sumnja na bolest trihinelozu, izvršila uzorkovanje mesa i proizvoda od mesa na gospodarstvu gdje su svinje zaklane i na gospodarstvu gdje je meso zatečeno i konzumirano te ga dostavila na analizu u Zavod za parazitologiju i invazijske bolesti na zagrebačkom Veterinarskom fakultetu.

Zapljenili meso i suhometnate proizvode

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pozitivan nalaz na trihinelozu utvrđen je 30. prosinca prošle godine, a po pristiglom nalazu, obaviještena je Služba za epidemiologiju Zagrebačke županije. Također su obaviješteni da je oko 10 ljudi što ukućana što prijatelja konzumiralo navedene proizvode.

Veterinarska inspekcija izdala je zabranu konzumiranja tradicionalnih mesnih proizvoda namijenjenih za upotrebu u vlastitom domaćinstvu, izvršila je zapljenu svega zatečenog mesa i suhomesnatih proizvoda na oba gospodarstva, a rješenjem je naređeno neškodljivo uklanjanje, ističu iz Ministarstva.

Uzorke mesa nije odnio na pregled

Navode i kako "posjednik tri svinje zaklane 29. studenog 2014. za potrebe vlastitog domaćinstva, uzorke mesa nije odnio na pregled u ovlaštenu veterinarsku organizaciju kako je zakonom propisano".

U tijeku su nadzori Veterinarske inspekcije na dva gospodarstva koja se dovode u rodbinsku vezu te je u postupku utvrđivanje svih činjenica i okolnosti koje su dovele do ovog događaja, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara