U Zagrebu 50. opća skupština CER-a

Foto: Arhiva

U ZAGREBU se danas održava 50. opća skupština CER-a, Europske zajednice željezničkih i infrastrukturnih poduzeća.

Riječ je o redovitome godišnjem sastanku na kojem će stotinjak generalnih i izvršnih direktora europskih željezničkih poduzeća raspravljati o aktualnim temama s područja poslovanja i razvoja europskih željeznica.

Takvi sastanci obično se održavaju u Bruxellesu, ali je za 50. generalnu skupštinu kao mjesto održavanja odabran Zagreb, povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

CER je organizacija koja već 25 godina zastupa interese svoje 82 članice prilikom donošenja odluka i smjernica u europskim institucijama (Europski parlament, Europska komisija, Vijeće ministara). Članice CER-a predstavljaju oko 71 posto dužine željezničke mreže, 85 posto ostvarenoga željezničkog teretnog prijevoza i više od 96 posto željezničkoga putničkog prijevoza u zemljama Europske unije, EFTA-e i zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU-u.

Hrvatske željeznice članica su CER-a od 2003., a tri neovisne željezničke tvrtke (HŽ Infrastruktura, HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo) primljene su u članstvo početkom ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara