U Zagrebu otvoren Plavi poduzetnički ured

U Zagrebu otvoren Plavi poduzetnički ured

Foto: Hina

U ZAGREBU je otvoren Plavi ured - poduzetnički centar, prvi takve vrste u kojem će poduzetnici i obrtnici moći dobiti savjete o pokretanju biznisa, o potporama, ali i rješenja za poteškoće s kojima se suočavaju u svom radu.

Prema riječima zamjenice gradonačelnika Sandre Švaljek, interes poduzetnika za ovim projektom pojavila se puno prije nego li je ured i otvoren.

"Čim su čuli i pročitali u medijima da se otvara ovaj Plavi ured, već su počeli dolaziti. Čak i dok još ured nije bio otvoren, mi smo ih primali i savjetovali jer nemate srca, kad već ljudi dođu da im ne podijelite informacije i savjete. Ovo je prvi poduzetnički centar grada Zagreba. Nadam se da ćemo, kada budemo imali prve rezultate rada, a sigurna sam da će biti pozitivni, krenuti sa osnivanjem sličnih centara u drugim dijelovima grada", rekla je Švaljek.

"Poduzetnici moraju shvatiti da su dobro došli"

Plavi ured nalazi se u Vodnikovoj ulici, a na otvorenju je bio i resorni ministar Gordan Maras. Suradnja s lokalnom zajednicom na ovakvim projektima je nužna, kazao je Maras.

"Imaju jedno mjesto gdje se mogu informirati, dobiti sve potrebne informacije oko svega što ih zanima. Od osnivanja tvrtke, do projekata, potpora iz EU, a to je nama posebno bitno na razini države jer smo svi svjesni koliko se sredstava sada stavlja pred poduzetnike. Mi smo neki dan najavili natječaje 4,3 milijarde kuna", rekao je Maras.

Zagreb je kao administrativno središte Hrvatske, i mjesto najveće koncentracije poduzetnika i obrtnika. Prema podacima resornog Gradskog ureda, na području Grada djeluje ih više od 40 tisuća.

"Hoćemo promicati poduzetništvo. O tome se dosta priča. Mi tu poduzetničku kulturu moramo podići. Poduzetnici moraju shvatiti da su dobro došli, da imaju podršku svih nas. Trebamo im olakšati stvari, da ne gube puno vremena, da se mogu educirati, da ne trebaju za to imati puno novaca itd. Edukacija je jako bitna. Mi dajemo financijske potpore bespovratne. Edukacija je dosta zanemarena. Ona je ustvari ključ uspjeha po nama i ovo je mjesto gdje će se obavljati besplatne edukacije".

Osnovna djelatnost centra je edukacija

Istaknula je pročelnica Ureda za gospodarstvo Mirka Jozić, podsjetivši da će poduzetnici i obrtnici u ovom centru moći dobiti i savjetodavnu pomoć u pisanju europskih projekata. Osnovna djelatnost centra je edukacija, ali i ne samo to, kazala je voditeljica Ureda Tamara Didak.

"Dakle, seminari iz svih područja koja poduzetniku trebaju, a druga stvar je savjetovanje, jedan na jedan, besplatno, gdje možete dogovoriti vašeg osobnog savjetnika jer se može dogoditi da mi ne znamo sve, ali znamo koga treba pitati. Želimo organizirati i druženje između poduzetnika. Razmjena njihovih znanja je jako bitna. Može se od toga živjeti u Hrvatskoj, postoje dobri primjeri, hajdemo ih pokazati", rekla je Didak.

Otvaranje Plavog ureda poklopilo se s pokretanjem projekta razvijanja akademskog poduzetništva. O čemu je riječ, pojasnio je prorektor za inovacije transfer tehnologije i komunikacije zagrebačkog Sveučilišta Miljenko Šimpraga.

"Potičemo naše znanstvenike, Fakultete da osnivaju tzv. spin off tvrtke i već smo osnovali prije dva mjeseca prvu. Uskoro krećemo i sa novim programom za studente. To će biti program gdje ćemo kroz nekoliko ljetnih škola osposobiti studente da mogu otvoriti svoje start-up kompanije. Ideja je da, osim što će steći znanja i vještine za osnivanje vlastitih firmi, izađu i sa određenim konkretnim novcem, nekih 250 tisuća kuna kako bi mogli lako otvoriti svoju firmu", rekao je Šimpraga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara