U Zagrebu se gradi prvi Centar za skrb o kronično bolesnoj djeci u Hrvatskoj

Ilustracija: Index

POLOŽEN je kamen temeljac za izgradnju Centra za skrb o kronično bolesnoj djeci, točnije Centra za rehabilitaciju i palijativnu skrb kronično bolesne djece, prvog takve vrste u Hrvatskoj, u organizaciji Zaklade Sierra.

Dom daleko od doma naziv je projekta Zaklade Sierra i Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, kojim žele pomoći u ozdravljenju kronično oboljele djece, te onima koji gube bitku sa životom pomoći da žive dostojanstveno do kraja, sa što manje bolova i trauma. Vani su ovakve kuće već 70 godina standard. Upraviteljica zaklade Višnja Vranešić.

"Djeca ne leže bez veze u bolnici dva, tri mjeseca. Dođu prvi dan, naprave se pretrage, drugi dan se izvrši već što se treba, da li terapija operativni zahvat ili već što god, treći dan je dijete pod kontrolom i četvrti već ide u tu kuću zajedno sa svojom obitelji. Uglavnom idu mama i tata, braco i seka ako su u mogućnosti osigurati si to uz radne obaveze. I žive nekakav život, kao što se zove projekt Dom daleko od doma".

U ustanovi se može smjestiti 50 osoba

Ustanova će imati cca 1700 m2, sa 20 soba u koje se može smjestiti 50 osoba. Troškovi izgradnje iznosit će oko 16 milijuna kuna od čega Grad financira sa 50% .

U Zakladi napominju kako su istraživanja dokazala da ovakve ustanove pomažu u bržem ozdravljenju djece, pogotovo zbog psihološke podrške koju ondje dobivaju, ali i blizine roditelja.

"Trebali bi imati taj osjećaj da mogu izaći van, da mogu prošetati, da to nije bolnica, da mogu navečer s mamom peći palačinke, da se mogu igrati s ostalom djecom. Roditelji mogu izmjenjivati, nema boljeg psihologa od izmjenjivanja iskustava roditelja koji su nešto već prošli. Naravno da ćemo pokušati organizirati svoj djeci i sve ostale terapije. Znači od nekih igraonica, psihološke, radne terapije, što god bude moguće. Tako da djeca pod jednim krovom i roditelji kad su već tu ne moraju putovat negdje dalje da bi dobili nešto drugo".

Ovakve kuće normalne su u drugim zemljama, a koliko to znači najbolje znaju roditelji. Vlatka Lučić majka male Maše zbog koje se prošle godine ujedinila cijela Hrvatska kako bi skupili novac za liječenje u Americi. Maša boluje od Arnold Chiari malformacije prvog stupnja i epilepsije a upravo sa novcem skupljenim u humanitarnoj akciji Budi moj medo, Maša je otputovala na liječenje. Upravo u ovakvim ustanovama je većinom boravila, kaže majka.

"O ničem ne morate brinuti"

"I ona je zapravo provodila većinu vremena s nama u toj kući, osim onih par dana kad je bila operacija i kad je baš morala bit u bolnici. Ostala sam jako iznenađena, nisam ni znala da tako nešto postoji. Nešto prekrasno, o ničem ne morate brinuti, možete biti koncentrirani samo na dijete, na to što trebate obavljati, sve drugo je riješeno".

Od potpisa u Gradskom uredu za zdravstvo do polaganja prvog kamena temeljca prošlo je 8 godina, a otvorenje objekta planira se za početak iduće školske godine. Gradonačelnik Milan Bandić.

"Bitno je samo da smo zajedno i bitno je da smo u službi onih kojima je pomoć najpotrebnija. I veselim se, ne samo današnjem kamenu temeljcu nego se veselim kad ćemo zajedno ovdje to otvoriti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara