"U Zagrebu se priprema crna, prljava priča. Gušit ćemo se u smeću te visokim cijenama komunalija"

Foto: Patrik Maček/PIXSELL

SABORSKI zastupnik Hrvatskih laburista-stranke rada, Branko Vukšić, ustvrdio je kako se u Zagrebu priprema "crna, prljava priča" ako se dogodi privatizacija gradskih komunalnih i energetskih tvrtki, a, ističe, ceh će platiti sadašnje i buduće generacije.

"Gušit ćemo se u smeću te visokim cijenama komunalija i energenata. Ali će zato uživati pretvorbenjaci i njihovih deset generacija potomaka. Probudimo se i zaustavimo privatizaciju dok je još u naumu", rekao je Vukšić na današnjoj konferenciji za novinare na temu "Bandićeva privatizacija Zagreba po Milanovićevom receptu".

"Nakon što su pušteni probni baloni o prodaji komunalnih i nekih drugih tvrtki koje su, poput AGM-a i Zagreb plakata, klasičan smokvin list, obezvrijeđivat će se vrijednost gradskih tvrtki da bi se svojim pajdašima darovale stotine milijarda vrijedni poslovi", tvrdi laburist Vukšić.

Po njegovim riječima, "led se treba probiti" s "Čistoćom", "Zrinjevcem", "Autobusnim kolodvorom" te "Gradskom plinarom" a nakon što se proda prvo poduzeće, nastavak privatizacije gradskih poduzeća ići će kao od šale.

Nakon privatizacije povećali su se računi u europskim gradovima

Ocjenjuje da ako se ostvari naum zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića, "slijedi katastrofa".

"Mnogo veća od katastrofe koja se dogodila privatizacijom energetskih i komunalnih tvrtki u nekim europskim gradovima, čiji stanovnici plaćaju znatno skuplju vodu, plin, odvoz smeća ili javni prijevoz. No, nakon što su u praksi osjetili kakvu su katastrofu privatizacijom napravili grabežljivi gradonačelnici, mnogi britanski, njemački ili mađarski gradovi nacionaliziraju, otkupljuju natrag vodovode, plinare te poslove odvoza smeća", rekao je.

Vukšić navodi da će u Zagrebu, jednom od najskupljih gradova u svijetu po cijeni komunalija, privatizacijom komunalnih tvrtki ili usluga cijene skočiti u vis, a veliki dio radnika završiti na burzi (ne)rada.

Kazao je i kako su Bandić i Ljubičić već prije nekoliko godina svojom megalomanijom - koja se zove Sopnica - Jelkovec - napravili nenadoknadivu štetu.

"Ako se zbroje svi ovih godina nastali gubici, stanovi u Sopnici-Jelkovcu skuplji su od onih na Trgu bana Jelačića. Na tom poluzavršenom naselju 'zamračeno" je poprilično novca", ustvrdio je Vukšić.

Prema njegovim riječima gradonačelnik Bandić i premijer Zoran Milanović su iz "iste partije - neoliberalnog SDP".

Laburist Vukšić tvrdi i da su danas najžešći zagovornici neoliberalnog kapitalizma bivši komunisti i bivši socijaldemokrati.

"Priprema se teren za sveopću rasprodaju Hrvatske"

Također tvrdi kako se "priprema teren za sveopću rasprodaju Hrvatske", a da je Zagreb pola privrede Hrvatske. "Ako se to u Zagrebu učini, znači Hrvatska je na koljenima", poručio je Vukšić.

"Sve one Vlade koje tvrde da su države loši gospodari su u potpunosti u krivu - to samo znači da one ili ne znaju upravljati ili su toliko podmukle da lažu i da pripremaju narod za privatizaciju. Govorili su - ako neće biti monetizacije autocesta, neće biti za penzije. Znači, mi trebamo sve rasprodati", zaključio je Vukšić.

Navodi i da su četiri prve zemlje na svijetu koje imaju najviše imovine u državnom vlasništvu, Skandinavske zemlje, koje su ujedno najuspješnije zemlje.

Smatra da država može biti uspješni gospodar, a ne da je - kako poručuju "premijer Milanović i ministar Linić" - "ovaj divlji kapitalizam jedini izlaz Hrvata - što je totalna nebuloza".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara