U Zagrebu voda neće poskupjeti, u Splitu i Rijeci hoće, u Osijeku - još ne znaju

Foto: Ilustracija

IZMJENOM Uredbe o visini naknade za korištenje voda, zbog čega će se od 1. travnja ove godine povećati iznos te naknade sa 1,35 na 2,85 kuna po prostornom metru, voda će poskupjeti u Splitu i Rijeci, u Osijeku još ne znaju, dok u Zagrebu voda sigurno neće poskupjeti, a može se dogoditi i da pojeftini.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da niti jedna komunalna usluga, pa tako ni voda neće u Zagrebu ove godine poskupjeti. Na pitanje hoće li voda pojeftiniti, Bandić je odgovorio da se to može dogoditi.

"Čekajmo prvi kvartal da gospoda iz Uprave Zagrebačkog holdinga i direktori podružnica opravdaju povjerenje. Nakon prvog kvartala, nakon prva tri mjeseca ćemo razveseliti građane sa sniženjem neke komunalne usluge, sigurno. Ali, sigurno neće biti poskupljenja", poručio je Bandić.

Iz Zagrebačkog holdinga također su poručili da izmjene Uredbe neće utjecati na povećanje cijena usluga koje pruža Vodoopskrba i odvodnja. Holding ističe da naknada za korištenje voda nije prihod Vodoopskrbe i odvodnje već Hrvatskih voda. Nova uredba Vlade po kojoj raste cijena vode po kubičnom metru Splićanima od 1. travnja donosi poskupljenje za oko 30 kuna po računu za četveročlanu obitelj, doznaje se u Vodovodu i kanalizaciji (ViK) Split.

Sadašnja cijena vode od 3,34 kune kojom potrošači plaćaju financiranje djelatnosti gradskog vodovoda poskupljuje za kunu, dok će se drugi dio poskupljenja odnositi na naknadu za vodoprivredu. Tako će "Hrvatske vode" umjesto dosadašnjih 1,35 kuna dobivati 2,85 kuna po kubičnom metru od svakog naplaćenog računa.

"Iako je riječ o poskupljenju Split je i dalje grad koji od nekoliko većih gradova ima najnižu cijenu vode"

"Iako je riječ o poskupljenju Split je i dalje grad koji od nekoliko većih gradova ima najnižu cijenu vode. Tu mislim na Zagreb, Rijeku, Osijek, Dubrovnik, Zadar. Split je na 104. mjestu u Hrvatskoj po visini vode za piće. Ako prosječna splitska četveročlana obitelj po članu troši 2,9 kubika to znači da će im od 1. travnja račun biti veći za oko 25 do 30 kuna. Voda nije socijalna kategorija", kaže direktor ViK-a Zdravko Mulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je da je čak za 10 posto posljednje tri godine pala potrošnja vode u Splitu što znači da je sa prijašnjih 22 milijuna "pala" na 19,5 milijuna kubika isporučene vode. "Kada to preračunate u novac to znači da imamo manje prihode za oko 10 milijuna kuna. Bez povećanja cijene u ovoj godini ViK bi bio u gubitku od 15 milijuna kuna", rekao je Mulić.

Promjenama cijena vodnih usluga, koje su 22. siječnja prihvaćene na kolegiju gradonačelnika Vojka Obersnela, računi će na riječkom području biti nešto veći zbog uvođenja fiksnog dijela cijene odvodnje, a cijena pražnjenja i odvoza otpadnih voda iz septičkih i sabirnih jama bit će nešto niža.

Četveročlanoj obitelji, pod pretpostavkom da je njezina potrošnja 20 prostornih metara vode na mjesec te da je nekretnina priključena na sustav javne odvodnje, račun za vodne usluge na mjesec povećao bi se za tri posto, ili za 7,16 kuna. Riječ je o jednokratnome mjesečnom iznosu koji ne ovisi o potrošenoj vodi.

Cijena usluge pražnjenja i odvoza otpadnih voda također se mijenja i obračunavat će se na temelju preuzetih količina pa će prosječno kućanstvo na godinu plaćati tu uslugu 41 kunu manje. Uvodi se nova cijena vodnih usluga za korisnike koji za svoje poslovne aktivnosti na godinu preuzimaju više od milijun prostornih metara vode. Cijena usluge javne vodoopskrbe za tu kategoriju je 4,05 kuna po prostornome metru, što je 34 posto manje.

Grad Osijek prije nekoliko mjeseci smanjio cijenu vode za 10 posto

Kako će se izmjena Uredbe o visini naknade za komunalnu vodu odraziti na cijenu vode u osječkom Vodovodu još ne znaju jer još nisu službeno dobili nikakvu informaciju.

Po riječima predsjednika Uprave osječkog Vodovoda Ivana Jukića, nakon što dobiju službeno priopćenje sačinit će svoje kalkulacije. U ovom trenutku ne možemo davati nikakve informacije, rekao je za Hinu, dodavši da im službenu obavijest trebaju dostaviti Hrvatske vode.

Osječka domaćinstva sada plaćaju za primjerice 10 kubika potrošene vode 140 kuna. Izračun se radi na bazi fiksne cijene od 28,25 kuna po kubiku i cijeni od 11,18 kuna po potrošenom kubiku vode. Prikupljena sredstva od povećane naknade za vodu koja se odnosi na cijelu Hrvatsku, a primjenjivat će se od 1. travnja, koristit će se za gradnju i obnovu vodovodne mreže.

Osječki dogradonačelnik Ivan Vrkić rekao je da nisu dobili nikakve službene informacije od osječkog Vodovoda, odnosno procjenu nove cijene vode. Dodao je kako je Grad Osijek prije nekoliko mjeseci svojom odlukom smanjio cijenu vode za 10 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara