U hrvatske startupe u posljednje tri godine uloženo 30 milijuna eura

U hrvatske startupe u posljednje tri godine uloženo 30 milijuna eura

Ilustracija: Zipzg.com / facebook

U HRVATSKE startupe u protekle tri godine uloženo je gotovo 30 milijuna eura.

Prema podacima koje je danas objavio Zagrebački inkubator poduzetništva, hrvatske startup tvrtke privukle su u razdoblju od početka 2012. do kraja 2014. godine 29,9 milijuna eura.

Najhrabriji su bili investitori iz SAD-a koji su uložili ukupno 22,2 milijuna eura, dok na europske investitore otpada 7,8 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Promatrano po godinama, najuspješnija je bila 2014. godina, kada su startup tvrtke u Hrvatskoj privukle 21,8 milijuna eura ulaganja, dok su godinu ranije ulaganja iznosila 2,5 milijuna eura. U 2012. startup tvrtke privukle su 5,7 milijuna eura.

Najuspješniji u privlačenju ulagača u 2012. godini bio je startup Kupi.me u koji je uloženo čak 3 milijuna eura, a slijedi Farmeron sa 1,2 milijuna te BoatBooker u koji je uloženo milijun eura.

U 2013. najveće ulaganje dobio je Degordian - od milijun eura, dok je na drugom mjestu Codeanywhere sa 500 tisuća eura, a treći je Oradian sa 250 tisuća eura.

Prošle godine iznosi ulaganja znatno su se povećali te su najveći interes investitori pokazali za tvrtku Rimac Automobili u koju je uloženo čak 10 milijuna eura, a slijedi Ballabeat sa investicijom od 4 milijuna eura. Na trećem mjestu je Farmeron koji je prošle godine privukao novu investiciju od 2,3 milijuna eura.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara