U požaru nastala šteta od 750.000 kuna: Riječka rafinerija počinje s proizvodnjom početkom rujna

Screenshot: YouTube

RAFINERIJA nafte Rijeka počet će s proizvodnjom početkom rujna, a šteta uzrokovana požarom 17. kolovoza procjenjuje se na 750 tisuća kuna, izvijestili su danas iz Ine.

Nakon požara 17. kolovoza na postrojenju atmosferske destilacije i posljedične obustave rada, Rafinerija nafte Rijeka počinje s proizvodnjom početkom rujna, navodi se u priopćenju.

Iz Ine ističu kako su rezultati očevida potvrdili da je uzrok požara propuštanje atmosferskog ostatka na drenažnom čepu kućišta jedne od pumpi, nakon čega je uslijedilo samozapaljenje atmosferskog ostatka.

Uzrok popuštanja čepa je oštećenje navoja na kućištu, najvjerojatnije uzrokovano korozijom. Pri redovitom održavanju pumpe, kojeg je dio obavljen u kolovozu ove godine, nisu zabilježena bilo kakva odstupanja stanja opreme koje bi ukazivala na potencijalnu opasnost.

Iz Ine naglašavaju i kako se šteta uzrokovana požarom procjenjuje na 750 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju se također ističe kako je, sukladno analizi Inspekcije zaštite okoliša, koja je izvršena 18. kolovoza, vidljivo da nije došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti niti za jedan mjereni parametar.

Posljedica požara je, kako se navodi, je neznatno onečišćenje tla oko sustava zahvaćenog vatrom, a koje je prikupljeno i zbrinuto putem ovlaštene tvrtke za zbrinjavanje otpada, o čemu je također obaviještena Inspekcija zaštite okoliša.

Nakon analize požara, Rafinerija nafte Rijeka usvojila je mjere za poboljšanje sustava i sigurnosti, kao što su unaprjeđenje zaštite od korozije, unaprjeđenje programa ispitivanja ispravnosti pumpi i dodatno unapređenje suradnje s Javnom vatrogasnom postrojbom Primorsko-goranske županije.

Iz Ine podsjećaju da je požar u riječkoj rafineriji 17. kolovoza izbio u 22,15 sati i ugašen je u najkraćem roku zahvaljujući pravovremenoj intervenciji Ininih vatrogasnih postrojbi uz podršku Javne vatrogasne postrojbe grada Rijeke.

Također podsjećaju da opskrba tržišta Ininim gorivima ni na koji način nije bila ugrožena tim incidentom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara