U siječnju godišnji rast fizičkih pokazatelja u turizmu: 15,2% više dolazaka i 12,4% više noćenja

Foto: scx.hu

PRVI REZULTATI Državnog zavoda za statistiku potvrdili su u siječnju rast fizičkih pokazatelja u turizmu. Tako je zabilježeno 124 tisuća dolazaka i 312 tisuća noćenja.

U odnosu na isti mjesec 2013. godine to predstavlja rast od 15,2% u broju dolazaka te 12,4% u broju ostvarenih noćenja čemu je djelomično pridonijela i blaga zima uz povoljnije vremenske uvjete, navode RBA analitičari.
 
Rastu broja noćenja turista pridonijeli su i domaći i inozemni turisti. Pri tome su domaći turisti ostvarili godišnji rast broja noćenja od 11,4% (a u strukturi ostvarenih noćenja čine udio od 51,6%) dok su strani turisti ostvarili godišnji rast od 13,4 posto.
 
Prema zemlji iz koje turisti dolaze, najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Italije koji u strukturi noćenja stranih turista u siječnju čine 15,7%, slijede gosti iz Bosne i Hercegovine s udjelom od 11,7%, Austrije s udjelom od 9,5% te gosti iz Njemačke i Slovenije s udjelima 8,2% odnosno 7,5 posto.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Ograničavajuće obilježje hrvatskog turizma i dalje ostaje izražena sezonalnost, s posljedično niskim stupnjem iskorištenosti kapaciteta. S obzirom na ograničenu ponudu izvanpansionskih sadržaja produžetak glavne turističke sezone uvelike ovisi o vremenskim prilikama, što prodaju usluga u turizmu čini iznimno rizičnim. Uz pretpostavku izostanka dramatičnih klimatskih promjena i izvanrednih događaja, u 2014. godini očekujemo nastavak rasta fizičkih pokazatelja u turizmu.", zaključuje se u analizi RBA.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara