U središtu Zagreba skup protiv "državno organiziranog poricanja zločina" iz Oluje

U središtu Zagreba skup protiv "državno organiziranog poricanja zločina" iz Oluje

Foto: Hina

U POVODU dvadesete obljetnice vojne operacije "Oluja", Centar za žene žrtve rata - ROSA i Ženska mreža Hrvatske u suradnji s Udruženjem za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva, Srpskim demokratskim forumom i Udrugom slobodarskih aktivista u ponedjeljak su na središnjem zagrebačkom trgu odali počast svim žrtvama te vojne operacije te su pozvale na moralnu i političku odgovornost prema svim građanima.

Cilj te polusatne akcije u sklopu koje je 15-ak aktivista navedenih udruga nosilo transparente "Odajmo počast žrtvama", "Zločini u Oluji su odgovornost svih nas", "667 ubijenih civila, 220.000 protjeranih", bio je podsjetiti javnost na zločine počinjene u operaciji "Oluja" kao i na, ustvrdili su organizatori, državno organizirano poricanje tih zločina.

Organizatori navode da su u "Oluji" poginule i nestale 1853 osobe, a protjerano je više od 220.000 stanovnika, većinski srpske nacionalnosti.

Podsjetivši da akciju već drugu godinu zaredom održavaju u suradnji s organizacijom iz BiH, Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata, rekla je da ne postoje podaci kojima mogu službeno raspolagati, ali da podaci Hrvatskog helsinškog odbora govore da je ubijeno 667 civila, a više od 220.000 protjeranih.

"Vječni rat" podacima i brojkama

"Vidimo da se sutrašnjom vojnom paradom država izgleda priprema na novi rat, a niti zadnji nije završila. Nije preuzela odgovornost, nije istražila zločine i nije utvrdila činjenice. Bez da se to napravi rat se stalno nastavlja", istaknula je Pamuković. Dodala je da niti Drugi svjetski rat također nije završen jer se vodi borba podacima i brojkama.Akcijom, kazala je, prije svega odaju počast žrtvama "jer Vlada izražava i odaje počast poginulim vojnicima, ali se o civilnim žrtvama rata ne izjašnjava niti im odaje počast". "Nastavljaju se mitovi, postavljaju se spomenici osobama koje su doprinjele zločinima, a civilne žrtve se ne spominje", dodala je Pamuković.

Distanciranje od zločina

Stoga te organizacije zahtijevaju da se institucije vlasti distanciraju od zločina počinjenih u ime Hrvatske jer "dok se ne distanciraju mi smo svi odgovorni za te zločine". "Tražimo da država prekine politiku diskriminacije i bude država svim svojim građanima", naglasila je Pamuković.

Akcija se istovremeno trebala održati u Sarajevu ispred Veleposlanstva RH u Bosni i Hercegovini, a tom je prilikom UDIK namjeravao uputiti otvoreno pismo predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović, no akcija je zabranjena od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo PU Centar. Unatoč tome što nije bilo ulične akcije, aktivisti će ipak uputiti pismo predsjednici.

Predsjednik Upravnog odbora Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula ustvrdio je da je veličanstvena pobjeda u "Oluji" zaprljana velikom mrljom zločina te da "administracija nije htjela završiti priču, procesuirati i staviti točku da idemo dalje".

Smatra da postoji više onih koji time slave odlazak Srba iz Hrvatske, a ne pobjedu. "Pobjeda bi bila veličanstvenija da se skinula mrlja kojom je umrljana u toku i poslije Oluje", rekao je Džakula.

Smatra da je proslava Oluje i mimohodom u Zagrebu samo dio predizbornih aktivnosti i da "nema smisla pokazivati vojnu snagu iz zemlje odakle mladi odlaze i gdje nema ekonomske budućnosti"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara