U srijedu pada odluka: Grad Split preuzima Arenu, Severina je otvara?!

U srijedu pada odluka: Grad Split preuzima Arenu, Severina je otvara?!

Foto: Hina

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar u srijedu će doznati što će biti sa Spaladium arenom. Nakon više rundi pregovora s konzorcijem i bankama, nada se da će na sastanku u Zagrebu konačno pasti odluka o sudbini objekta vrijednog 350 milijuna kuna.

Prema viziji splitskog gradonačelnika, tvrtku TPN Sportski grad od konzorcija kojeg čine IGH, Dalekovod i Konstruktor, preuzeo bi Grad Split, koji bi tako dobio dvoranu, ali i odgovornost za komercijalnu eksploataciju. Upravo je taj segment bio dosad nedostatan, odnosno, nikada nije bilo ni zamišljeno da se dvorana može samofinancirati, već je trebala poslovati u sklopu cijelog centra. Kako toranj nije podignut, dalo se naslutiti ni da samostalno poslovanje dvorane neće biti dugog vijeka.

Nakon Severine, Halid? 

"Dvorana ne može živjeti samo od koncerata. Splitu trebaju sajmovi", kaže Baldasar, koji za početak misli zaposliti dvoje ljudi koji bi organizirali punjenje dvorane. Hoće li to biti dovoljno?

"Pričat će se s agencijama koje su dokazane i uspješne na tom planu. Pregovara se, recimo, i s organizatorima Ultra festivala", otkrio je Baldasar.

Otvaranje dvorane moglo bi biti brže od očekivanog. Za 6. prosinca već je navodno dogovorena Severina, a pregovori su u tijeku s još nekoliko poznatih izvođača, poput Halida Bešlića. 

Briga manje za konzorcij u predstečajnoj nagodbi

Ne zvuči loše, ako dogovora bude, što još nije izvjesno, budući da je u pitanju veliki novac. Grad i država u obavezi su plaćati najam od 3 milijuna kuna mjesečno narednih 30 godina. Kako je Sportski grad zapao u neprilike, prestalo se plaćati još za vrijeme Kerumove administracije tako da su banke, Erste i Zaba, zasigurno vrlo nestrpljive da vrate novac za financiranje gradnje.

"Svima je u interesu da se dvorana što prije otvori. Grad i država nastavit će s plaćanjem jer je to naša obaveza", kaže splitski gradonačelnik.

Zanimalo nas je što u cijelom tom poslu dobivaju onda vlasnici TPN Sportskog grada? Tim više jer je Baldasar zahtijevao da mu firmu predaju čistu od dugova.

"Imat će jednu brigu manje", imao je gradonačelnik spreman odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije puno propalo, srećom nije bilo kiše"

Nije još sasvim siguran oko Severine.

"Trošak otvaranja dvorane pokrio bi Grad, a TPN bi uzeo prihod. To još moramo definirati. I nisam siguran može li se sve dovesti u red za mjesec dana", drži Baldasar.

Dvorana je bila zatvorena duže od godinu dana, sasvim sigurno pamti i bolje dane. Koliko će stajati stavljanje u pogon i održavanje? 

"Koliko sam vidio, nije puno toga propalo i ponovno otvaranje ne bi trebalo zahtijevati prevelika sredstva. Imali smo sreće, nije padala kiša. Ali čim se vrijeme pogorša, bit će problema. I to je jedan od razloga zbog kojeg bi dvoranu što prije trebali dovesti u funkciju", zaključio je Baldasar, uvjeren da Grad Split preuzimanjem Arene neće dobiti još jedan kamen oko vrata. 

 

 

 

 

 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara